70-83

Datum: zondag 27 oktober 2019 · 13:00
Locatie: Sporthal Zuid, Den Bosch

U18 verslaat koploper Heroes Den Bosch

In een goed gevulde Sporthal Zuid wist het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden verassend van, op dat moment, koploper Heroes Den Bosch te winnen. ZZ Leiden begon in Den Bosch scherp aan de wedstrijd en liet meteen merken dat het team gekomen was om te winnen. Het werd uiteindelijk 70-83 voor de mannen uit leiden.

Het eerste kwart werd er goed gestart door Zorg en Zekerheid Leiden. Een goede verdediging maakte het de Bosschenaren erg lastig om tot scoren te komen. Daar stond tegenover dat de Leidenaren flitsende aanvallen wisten te produceren waaruit werd gescoord. Heroes had geen antwoord op het snelle spel van de Leidenaren. Hierdoor ontstond er een voorsprong voor de Leidenaren van 10 punten. Het eerste kwart werd gewonnen met 13-23.

In het tweede kwart was de thuisploeg aanvallend beter bij de les. Dit kwart schoot de thuisploeg met scherp van buiten de driepuntlijn. Echter wisten de Leidenaren de basket ook prima te vinden. Er werd aan beide kanten stevig gespeeld en sterk gerebound. Zorg en Zekerheid Leiden was iets sterker in de aanvallende rebound, waardoor het een aantal tweede kansen kreeg om te scoren. Dit kwart ging toch behoorlijk gelijk op. Het tweede kwart werd uiteindelijk winnend afgesloten door Zorg en Zekerheid Leiden (18-19), waardoor er met 31-42 de kleedkamers werd opgezocht.

“In de rust heb ik de jongens een compliment gegeven voor met name de manier van verdedigen”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “De rotaties zaten goed in elkaar en afspraken werden goed nagekomen. De potentie die in deze ploeg zit verborgen, komt met vlagen toch echt aan het licht op het veld. Wanneer wij de juiste beslissingen nemen in de aanval en onze verdediging op orde is, dan gaan andere ploegen het heel lastig met ons krijgen. Dit is wat ik tegen de jongens heb gezegd. Blijf deze inzet houden, blijf gefocust spelen en bouw de voorspong langzaam uit, zo luidde mijn boodschap. Wij hebben net als vorig jaar altijd een minder kwart. Laten we zorgen dat we in het mindere kwart zo goed mogelijk proberen te spelen.”

Het derde kwart begon waar coach Edwin al bang voor was. Een super gemotiveerd Heroes zette druk op de Leidenaren. Hier hadden de mannen uit Leiden moeite mee, waardoor de grip op de wedstrijd langzaam leek weg te glippen. Binnen twee minuten moest coach Edwin naar een time-out grijpen om de boel weer op de rit te krijgen. Een stevige peptalk was nodig om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Harder en beter verdedigen en zuinig zijn op de bal, zo klonk de boodschap. De time-out was binnengekomen bij de Leidenaren. De verdediging werd weer aangeschroefd en aanvallend werden de juiste opties weer genomen. Senne, Duco en Kevin speelden deze middag sterk. Alle drie waren sterk in de rebound en pakten hun punten mee. Het derde kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 15-19, waardoor het na drie kwarten 46- 61 stond voor de Leidenaren.

In het vierde kwart ging de thuisploeg enorm fysiek spelen. Zelfs zo fysiek dat het op sommige momenten zelfs gevaarlijk werd. Gelukkig zijn er geen blessures opgelopen en heeft Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd eigenlijk van begin tot eind gedomineerd. Even werd het nog spannend toen de thuisploeg een slotoffensief inzette door drie driepunters op rij te verzilveren. Maar dichterbij kwam de thuisploeg niet. Het verschil was te groot, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd wist te winnen. Het vierde kwart werd weliswaar door Heroes met 24-22 gewonnen, maar de eindstand luidde niettemin 70-83 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Topscorers: Kevin 21, Liam 18, Senne 14 (10 rebounds), Isai 12, Duko 11.

“Ik ben echt enorm blij met de progressie die de ploeg laat zien”, stelde een tevreden coach Engelhart na de wedstrijd. “Onze verdediging was een behoorlijk punt van aandacht, maar daar hebben we hard aan gewerkt en dat is terug te zien. Afspraken worden nagekomen, zowel verdedigend als aanvallend. Wanneer we dit niveau vasthouden, kunnen we het iedere ploeg heel lastig maken.”

Komende week staat de thuiswedstrijd tegen concurrent D.B.V. Rowic op het programma. Deze ploeg is een gevaarlijke outsider en moet serieus genomen worden. Overigens geldt dit voor de meeste teams in onze competitie. Dit jaar is de U18-categorie erg sterk en zal het knokken geblazen zijn voor een Final Four plek. Zeker acht à negen ploegen komen hiervoor in aanmerking. Kom U18 steunen op zondag 3 november om 17:00 uur in het Houtkwartier.