Datum: vrijdag 18 oktober 2019 · 20:00
Team: U16
Locatie: Apollohal, Amsterdam

U16 bereikt kwartfinale NBB Bekertoernooi

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft vrijdagavond de kwartfinale van het NBB Bekertoernooi bereikt. In de eerste helft wist het thuisspelende Apollo nog bij te blijven (45-56), maar na de pauze stoomde U16 door naar een 70-113 overwinning. De tegenstander in de kwartfinale is nog niet bekend.

Deze wedstrijd was op meerdere facetten een lastige. Spelen in de Apollohal op een vrijdagavond is niet gebruikelijk. Daarnaast was het voor een aantal spelers het weerzien met hun oude club. Zorg en Zekerheid Leiden U16 begon sterk aan de wedstrijd. In de openingsfase kon het na mooie combinaties al snel uitlopen naar 4-15 voorsprong. Daarna trad er een bepaalde verslapping op. Meerdere jongens waren een aantal keer te laat en werden te makkelijk verslagen in de verdediging. Hierdoor konden de Amsterdammers een aantal keer veel te makkelijk scoren. Tussenstand aan het eind van het eerste kwart was 17-34.

Wat de Leidse jongens vervolgens in het tweede kwart lieten zien, was niet wat we gewend zijn te zien van U16. Verdedigend kwam het de gemaakte afspraken niet na. Mede hierdoor kon Apollo dit kwart maar liefst 28 punten bijschrijven. Daarnaast leden de Leidenaren te veel, vaak onnodig, balverlies, waardoor het team niet lekker in de aanval kwam. Voor het eerst dit seizoen verloor Zorg en Zekerheid Leiden een kwart, met het gevolg dat de voorspong slechts 45-56 was bij rust.

Na een ietwat twijfelend begin van de tweede helft wist Apollo zelfs heel eventjes binnen 10 puntjes te komen: 52-61. De overige acht minuten van het derde kwart werden weer ouderwets gedomineerd door de Leidse formatie. Er werd een aantal goede stops gemaakt in de verdediging. Halverwege dit kwart was de stand 57-73. Vanaf dit moment kon de Leidse ploeg middels goede stops en goed samenspel in de aanval het kwart eindigen met een 0-19 run om zo de voorsprong flink uit te breiden naar 57-92.

Het laatste kwart was een formaliteit en werd afgefloten met een 70-113 overwinning. Hierdoor is Zorg en Zekerheid Leiden U16 geplaatst voor de kwartfinale van de NBB Beker.

“Dit was duidelijk onze minste wedstrijd van het seizoen”, aldus hoofdcoach Wouter Hoogeveen. “Zeker de eerste helft hebben we niet het basketbal gespeeld dat we tot dusver hebben laten zien in de wedstrijden. Het begint hier met energie en het gedisciplineerd uit blijven voeren van de taken. In de tweede helft doen we dit een stuk beter, wat leidt tot minder balverlies, betere schoten en een hogere energie. Compliment naar het team hoe ze het gedurende de wedstrijd toch hebben kunnen opzetten. Laat het een leermoment zijn.”