Datum: zaterdag 12 oktober 2019 · 15:45
Team: U16
Locatie: Gomarus College, Groningen

U16 stoomt door

Wederom wist het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen weekend een grote uitslag neer te zetten. Dit keer moest BV Groningen er aan geloven. Het Leidse team won met 50-142 in het hoge Noorden.

Na een lange reis mocht het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag om 15:45 beginnen aan de wedstrijd tegen BV Groningen. Het was duidelijk dat de reis nog enigszins de benen zat. In de openingsfase werden er veel makkelijke ballen gemist. Na enkele minuten kwamen de Leidenaren op stoom. Ze domineerden dit kwart de rebound. Er werden maar liefst 18 rebounds (waarvan 11 aanvallend) gepakt, waarbij de Leidse spelers BV Groningen slechts 2 rebounds toestond. Mede door dit feit stond er een stand van 8-40 op het bord aan het einde van het eerste kwart.

In het tweede kwart werd wederom de rebound gecontroleerd. Net als in het eerste kwart liet de Leidse ploeg BV Groningen geen enkele aanvallende rebound toe. Echter lieten de Leidse jongens dit kwart een aantal verdedigende gaatjes vallen. Verdedigende afspraken werden niet nagekomen, waardoor de Groningers 17 punten mochten bijschrijven dit kwart.

Na een ruststand van 25-77 werd de wedstrijd na de rust weer hervat. Ondanks dat Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste aanval van BV Groningen een back-door om de oren kreeg, zette het U16-team in de eerste twee minuten na rust een run van 2-13 neer. Dit kwam mede door een goede verdediging, waardoor de Leidenaren steals afdwongen en daarvanuit middels fastbreaks een aantal keer snel de basket kon vinden. Mede door drie driepunters aan de kant van BV Groningen in het overige kwart was de stand aan het eind van het derde kwart 40-111.

In de eerste vier minuten van het slotkwart speelde Zorg en Zekerheid Leiden erg onrustig. Het had te veel balverlies. Om deze reden was kon de Leidse ploeg niet veel verder uitlopen: 44-119. Dit werd vervolgens wel goed opgepakt. In de vijf minuten die daarop volgden, slaagde de Leidenaren er in om geen enkele score toe te laten. Het kon zo, door een 0-20 run, uitlopen naar 44-139. Door twee driepunters aan de kant van BV Groningen werd de eindstand bepaald op 50-142.

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden staat volgende week een druk programma op zich te wachten. Op vrijdagavond speelt het in Amsterdam in de achtste finale van de NBB Beker tegen Apollo. Twee dagen later speelt het voor de competitie thuis tegen het altijd lastige Lokomotief. Die maandag vertrekt het team vervolgens voor een week naar Griekenland, Thessaloniki. Hier zal het spelen tegen XANO, DEKA en Iraklis BC.

“Ik heb weer een aantal hele mooie dingen gezien”, aldus hoofdcoach Wouter Hoogeveen na afloop. “Over de hele wedstrijd genomen hebben we de bucket goed verdedigd vandaag. Slechts 20 van hun in totaal 50 punten werden gescoord in de paint. Nu is het ook zaak om agressiever naar de driepuntslijn uit te stappen. Daarnaast moeten we specifieke kwaliteiten van de individuele spelers van de tegenstander gaan herkennen en daar wat mee doen.”