Datum: zondag 22 september 2019 · 13:00
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 wint wederom met monsterzege

Voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden U16 kwam Divine op bezoek. Vanwege een defect scoreboard in het Houtkwartier werd er éénmalig beneden gespeeld, daar waar normaliter boven gespeeld wordt. Zorg en Zekerheid Leiden is er in geslaagd ook deze wedstrijd af te sluiten met een grote overwinning. Het werd uiteindelijk 155-44.

Tijdens de openingsfase van de wedstrijd miste er een bepaalde scherpte bij het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden. Er werden veel makkelijke ballen gemist en in de verdediging werden de Leidse jongens een aantal keer verrast door een snelle omschakeling van Divine. En dit terwijl er hier vooraf nadrukkelijk voor gewaarschuwd was door de coaching staff. Het verdedigend evenwicht was niet altijd even goed verzorgd, waardoor Divine te veel ruimte kreeg om fastbreaks te lopen.

Ook in het tweede kwart kregen de Leidse jongens te weinig grip op het snelle spel wat Divine graag wilde spelen. De Leidenaren sloegen daarentegen dit kwart wel genadeloos toe in de rebound. Waar het in het eerste kwart slecht één punt uit 10 aanvallende rebounds scoorde, lukte het U16 om er in het tweede kwart 11 in te leggen uit 8 aanvallende rebounds. Verder was de eerste helft heel erg gecontroleerd en mochten beide teams de kleedkamers opzoeken met een stand van 78-27.

In de rust gaven de jongens zelf aan het in de tweede helft vooral verdedigend beter te willen doen. Er werd als doelstelling geformuleerd dat Divine in de tweede helft niet meer dan 20 punten zou scoren. Het werd direct zichtbaar dat Zorg en Zekerheid Leiden er in de tweede helft een schepje bovenop deed in de verdediging. Het energielevel ging omhoog en vanuit daar konden de Leidse jongens mooi transitie basketbal laten zien. Nog eerder dan vorige week, werden de 100 punten aangetikt. Dit keer had U16 er slecht 24 minuten voor nodig.

Tot drie minuten voor tijd ging de Leidse snelheidstrein gewoon door met goed teambasketbal. In de slotfase werden de jongens echter net als in het begin van de wedstrijd ietwat slordig in de afronding en passing. Hierdoor werd de voorsprong niet verder meer uitgebouwd en eindigde de wedstrijd met een stand van 155-44.

Reactie van coach Wouter Hoogeveen: “Dit was wederom een echte teamoverwinning. Het is altijd lastig als je tegen een tegenstander speelt die 40 minuten lang in een zone gaat staan. Dat we zelfs tegen een zone 155 punten weten te scoren, waarvan 14 driepunters, zegt iets over de aanvallende capaciteiten van dit team. Als team noteerden we maar liefst 44 assist, wat getuigt van het delen van de bal. Dat we kunnen scoren is nu wel duidelijk, gezien het feit dat we gemiddeld ruim 150 punten per wedstrijd scoren. De uitdaging de komende weken zit hem in het verbeteren en aanscherpen van de verdediging. Dit moet nog echt een stuk beter.”