62-87

Datum: zaterdag 30 maart 2019 · 17:30
Team: U22
Locatie: De Schaapskooi, Bemmel

Statistieken

DTL-team geeft goede voorbeeld

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag het goede voorbeeld aan het vlaggenschip gegeven door in Bemmel beslag te leggen op de beker voor team onder 22 jaar. In de eindstrijd was het U21-team van Zorg en Zekerheid Leiden met 87-62 te sterk voor Harlemlakers. De basis werd al gelegd in het eerste kwart dat met 29-10 werd gewonnen.

In de gezellige Schaapskooi in Bemmel mag het U21-team zaterdag om 17.30 uur aantreden tegen het Amsterdamse Harlemlakers. In de aanloop hier naartoe heeft U21 al de voorrondes gewonnen, een kwartfinale tegen de Almere Pioneers en vervolgens een halve finale tegen de Black Eagles. De reis naar Bemmel verloopt helemaal in stijl: chauffeur Theo rijdt de spelers, ouders en familie en de U18- spelers tot voor de sporthal. Mogelijk dat deze entourage U21 heeft geïnspireerd, want Zorg en Zekerheid Leiden begint het eerste kwart wervelend: 29-10. Daarna is het eigenlijk zaak om dit verschil niet kleiner te laten worden. Dat lukt vrij makkelijk en de overwinning is daarna geen moment meer in gevaar: 87-62. Zorg en Zekerheid Leiden haalt daarmee onder leiding van Robert van Osnabrugge en Richard den Os de eerste beker voor een DTL-team binnen.

In een goede ambiance en met veel supporters op de banken, worden beide teams eerst op professionele wijze voorgesteld. Daarna gaat Zorg en Zekerheid Leiden los. Het lijkt alsof er niet gemist kon worden: driepunters worden afgewisseld met mooie breaks en uitgespeelde aanvallen. Aangezien ook de verdediging goed sluit, kan Zorg en Zekerheid Leiden snel uitlopen: via 16-3 halverwege wordt het 29-10 na het eerste kwart. Vermeldenswaardig is nog de driepunter van center Mees van Leeuwen aan het einde van dit kwart. Zorg en Zekerheid Leiden heeft sowieso een goed driepuntspercentage (9/22, 41% over de hele wedstrijd tegen 2/22, 9% van de Harlemlakers). Koning van de driepunter is deze wedstrijd captain Lucas Kruithof: hij eindigt als topscoorder met 18 punten, waarvan 5/7 (71%) driepunters.

Het tweede kwart begint de Leidse ploeg sterk en loopt snel uit naar 44-16. Daarna stokt het aanvalsgeweld en begint ook Harlemlakers beter in de wedstrijd te komen. Dit kwart wordt ook gewonnen (22-18), waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met 51-28 gaat rusten.

Dat lijkt natuurlijk een geruststellende voorsprong, maar het kan een team ook in slaap sussen. Je bent geneigd wat rustiger en behoudender te gaan spelen, maar er moet natuurlijk wel gewoon gescoord worden. Zorg en Zekerheid houdt zich aan deze opdracht en het verschil wordt eigenlijk nauwelijks kleiner dan 20 punten. Harlemlakers begint fysieker te spelen, maar daar wordt goed mee omgegaan. Dit kwart eindigt gelijk (18-18) en Zorg en Zekerheid Leiden kan zich bij een voorsprong van 69-46 op gaan maken voor het laatste kwart.

Het is nauwelijks te merken dat de zenuwen op gaan spelen bij de jongens. Dit kwart laat eenzelfde beeld zien als het derde kwart: Harlemlakers probeert nog wel wat te forceren, maar de voorsprong is gewoon te groot om het Zorg en Zekerheid Leiden nog lastig te kunnen maken. Ook de laatste minuten speelt de Leidse ploeg rustig uit en daarna kan het feest beginnen.

Na de uitreiking van de beker en medailles wordt in de kleedkamer contact gezocht met trainer Sergio de Randamie die er niet bij kan zijn omdat heren 1 nog een voorbereidende training heeft voor de bekerfinale van zondag in Zwolle. Afsluitend ontkomen de aanwezige coaches natuurlijk niet aan de traditionele douche. De terugreis in de bus is nog erg gezellig…

Coach Robert van Osnabrugge is zeer tevreden met deze prijs: “Het team heeft een groot compliment verdiend. Het begin van het seizoen was zeer rommelig, doordat lang onbekend was hoe de coaching staff eruit zou komen zien. Tevens vielen er aan het begin van het seizoen al drie spelers uit met langdurige en ernstige blessures en ook gedurende het seizoen werden wij geconfronteerd met de nodige kleinere blessures. Mede hierdoor zijn er nauwelijks trainingen geweest waarop wij met tien man aanwezig waren. Desondanks is iedereen positief gebleven en hard blijven werken om goede resultaten te behalen en dan is het fantastisch als dat met het winnen van de beker beloond wordt. Hier mogen we dit weekend van genieten, maar met ingang van maandag gaan wij ons weer volledige focussen op de competitie, waarin wij ons nog kunnen plaatsen voor de play-offs.”