66-71

Datum: woensdag 13 februari 2019 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden pakt kleine marge

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een kleine voorsprong te pakken in de halve finale van het bekertoernooi. De Leidse ploeg kwam halverwege het laatste kwart met 15 punten voor te staan, maar zag Donar in de eindfase nog terugkomen tot 66-71. Of deze marge voldoende is om de finale te bereiken, moet op 16 maart blijken.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een sterke start in Groningen. Twee snelle scores van Mohamed Kherrazi en Worthy de Jong noopten Erik Braal om al na 1’12 minuut een time-out te nemen. Niettemin scoorde Darius Thompson al snel 0-6. Donar antwoordde, vooropgegaan door Thomas Koenis, met een 7-0 run, om de eerste voorsprong te nemen. Niet voor lang, want na twee vrije worpen van De Jong nam de Leidse ploeg weer de leiding. Bij 8-10 plaatste Zorg en Zekerheid Leiden dankzij Thompson, Kenneth Simms en De Jong een 0-6 run. Het laatste wapenfeit in het eerste kwart was een driepunter van Maurice Watson Jr., die een stand van 12-21 op het bord zette.

Simms opende in het tweede kwart nog wel de score, maar daarna kwam Donar via routiniers Drago Pasalic en Jason Dourisseau snel terug in de wedstrijd. Toch bleef Zorg en Zekerheid Leiden aan de leiding, mede dankzij vijf punten op rij van Thompson. Via de sterk spelende Rienk Mast wist Donar één seconde voor rust voor de tweede keer in de wedstrijd een voorsprong te pakken: 35-34.

Zorg en Zekerheid Leiden bleef vervolgens lang in de kleedkamer. De coaches Rolf Franke en Bert Samson waren al weer terug in de hal, maar de spelers kwamen pas één minuut voor de start van het derde kwart weer terug in de hal. Blijkbaar deed dat de Leidse formatie goed, want Clayton Vette – voor rust nog zonder scores – drilde in anderhalve minuut tijd twee drietjes door de ring: 37-42.

In het tweede deel van het derde kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden haar slag. Kherrazi scoorde twee keer onder de borden en Vette had op assist van De Jong een lekkere dunk op de break. Nadat De Jong 46-54 had laten aantekenen, pakte Braal al zijn tweede time-out na rust. Dat had weinig effect, want Zorg en Zekerheid Leiden ging gewoon door. Twee rake vrije worpen en een drietje van Thompson zorgden voor een 48-59 stand na drie kwarten.

Ook de start van het laatste kwart was weer voor de bezoekers. Via Watson, Thompson en Simms werd het 50-65 na een kleine vijf minuten spelen. Braal had bij 50-63 al zijn derde en laatste time-out genomen. De laatste vijf minuten van deze wedstrijd waren niet de beste minuten van Zorg en Zekerheid Leiden. Slechts zes punten wist de Leidse formatie in de rest van het vierde kwart te maken. Daardoor kreeg Donar alle kans om toch nog terug in de wedstrijd te komen.

Na een technische fout van Watson bracht Gipson vanaf de lijn Donar terug tot 64-69. Watson nam sportieve revanche door vervolgens aan de andere kant te scoren, maar via Sean Cunningham verscheen een eindstand van 66-71 op de borden. Na vier bekernederlagen op rij – in vier jaar tijd - was er eindelijk weer eens voor de beker van Donar gewonnen.

“De wedstrijd ging een beetje als verwacht”, liet Franke na afloop weten. “Jammer dat we het aan het einde wat lieten lopen, maar ik ben blij met de winst. We toonden goede agressie en beleving. Als het Groningse publiek achter hun ploeg gaat staan, is het voor ons zaak om composure te houden.” Op de laatste anderhalve minuut na slaagde Zorg en Zekerheid Leiden en dat heeft de ploeg uiteindelijk de winst opgeleverd.

Erik Braal gaf aan dat Zorg en Zekerheid Leiden terecht gewonnen had. “We hadden zowel het eerste als het derde kwart een slechte start. Nerveus, zenuwachtig, geen vertrouwen. We zijn wel blijven knokken. Je merkt dat het zelfvertrouwen bij sommige spelers laag is, waardoor ze de open schoten niet nemen en de bal weer doorpassen naar een andere speler.”

Vijf punten is natuurlijk geen grote marge. Eigenlijk had het verschil groter kunnen zijn, maar het is niettemin wel een goede uitgangspositie voor de return. De tweede wedstrijd uit deze halve finale staat gepland voor zaterdag 16 maart in Leiden.