57-68

Datum: zaterdag 16 februari 2019 · 19:30
Locatie: Sportlaan, Den Helder

Moeizame zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond in Den Helder de zestiende competitiezege op rij geboekt. Makkelijk ging het allerminst. De Suns lieten zich niet zo maar opzij zetten en boden dapper weerstand aan Zorg en Zekerheid Leiden. Via een ruststand van 25-31 werd het uiteindelijk 57-68 voor de zonder Darius Thompson spelende Leidse formatie.

Thompson ontbrak vanwege een liesblessure. Zelf gaf de Amerikaan voor de wedstrijd al aan dat het niet al te ernstig was en dat dit meer uit voorzorg was. Even geen wedstrijden zal Thompson, maar eigenlijk ook de hele ploeg, goed doen.

De Leidse boog kan niet altijd gespannen staan. Aanvallend was dit de laagste score die Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen in de competitie liet aantekenen. Dat valt niet alleen de afwezigheid van Thompson toe te rekenen, al liep Maurice Watson Jr. zeker in de eerste helft tevergeefs te zoeken naar zijn running mate.

Zorg en Zekerheid Leiden nam vrij snel een 3-7 voorsprong, dankzij onder meer een doordunk van Mohamed Kherrazi en een drietje van Clayton Vette. Daarna viel het niveau van de Leidse ploeg behoorlijk terug. De passes in de aanval waren niet scherp genoeg en tegen de zone van Den Helder werden er ook geen goede schoten gecreëerd. De thuisploeg streed net even wat harder voor de bal dan Zorg en Zekerheid Leiden. Het was dan ook 15-11 voor de Suns na tien minuten spelen.

In de tweede rondgang duurde het vier minuten voordat Kherrazi na een steal wist te scoren. Den Helder Suns was overigens niet verder gekomen dan een score van Thibault Vanderhaegen, waardoor de negatieve marge slechts zes punten bedroeg (17-11 en later 21-15). Na een block van Kenneth Simms op een dunkpoging van Vanderhaegen kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de geest. In nog geen drie minuten tijd werd een 0-12 run neergezet naar 21-27, met onder meer driepunters van Vette Worthy de Jong en Watson. Den Helder herstelde zich nog enigszins, maar het was Watson die vlak voor het rustsignaal 25-31 liet aantekenen.

Na de pauze leek Zorg en Zekerheid Leiden van plan om het duel snel te beslissen. Via een and-1 van De Jong en scores van Simms en Watson liep de Leidse ploeg weg naar 29-42. In het laatste deel van het derde kwart gebeurde er van alles, waar vooral het Helderse publiek kon genieten. Simms had commentaar op zijn vierde persoonlijke fout en kreeg er een technische fout overheen. Dat betekende een vroegtijdig einde voor de sterke Amerikaan. Opeens vielen de schoten aan Helderse zijde. Steve Harris en Vanderhaegen brachten de thuisploeg op twee minuten voor het einde van het derde kwart terug tot één punt: 43-44. Dat zijn dan van die momenten in wedstrijden dat De Jong zich laat zien. Eerst knalde hij een drietje binnen en daarna blockte de international een dunkpoging van Vanderhaegen. Kherrazi bepaalde de stand na drie kwarten op 45-49.

De Helderse run was tot stilstand gebracht. Als de thuisploeg nog hoopte op een stunt, dan was die hoop in het begin van het vierde kwart al snel vervlogen. Watson, Sergio de Randamie en De Jong gingen aan het werk. Vette bekroonde uiteindelijk een 5-14 run die Zorg en Zekerheid Leiden naar een 50-63 bracht. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk al beslist. De Leidse spelers hadden geen haast en aan Helderse zijde vielen de driepunters ook niet echt meer. Na een laatste score van Watson mocht Boy van Vliet namens de Suns de eindstand 57-68 op de borden zetten. Voor Zorg en Zekerheid Leiden was dit ook nog eens de tiende opeenvolgende competitiezege op vreemde bodem.

“We hadden wat moeite om de juiste intensiteit te vinden”, gaf coach Rolf Franke als reden op voor het optreden van zijn ploeg. “Met name in de aanval waren we daarom iets te statisch, zeker tegen hun zone. Aan het einde van het tweede kwart kregen we dat enigszins op orde, met daarna een goede start van de tweede helft. Uiteindelijk waren we op het einde scherp genoeg om te winnen. De vorige keer speelden we hier zonder Worthy de Jong, vandaag zonder Darius Thompson. Het was verstandiger om hem aan de kant te houden. Winning ugly is ook iets wat je moet kunnen. Dat is vandaag in ieder geval gelukt.”