70-78

Datum: zondag 18 november 2018 · 15:30
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 uitgeschakeld in bekertoernooi

De jongens van Zorg en Zekerheid Leiden U18 werden zondagmiddag in een goedgevuld Houtkwartier in de eerste ronde van het nationale bekertoernooi uitgeschakeld door het sterke Basketbal Academie Limburg (BAL). Het werd 70-78 voor de Limburgers.

In het eerste kwart gingen de Leidenaren voortvarend van start. Met regelmaat werd de basket gevonden middels goede aanvallen. Omdat het tempo redelijk hoog was werden er aan beide kanten veel mogelijkheden weggegeven in aanvallend opzicht. Hierdoor werd er flink gescoord. Het eerste kwart werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden met 25-24.

In het tweede kwart werd de verdediging aan beide kanten opgeschroefd, zodat er een stuk moeilijker gescoord kon worden door beide ploegen. Bij vlagen lieten de Leidenaren mooi basketbal zien, waarin de bal goed rond gepasst werd naar de open man. Hierdoor werd er een aantal maal met scherp geschoten vanaf de driepuntlijn. Het tweede kwart ging gelijk op, maar werd met winst afgesloten door BAL: 15-16. Derhalve was de ruststand 40-40.

“In de kleedkamer heb ik aangegeven dat er beter gecommuniceerd moest worden, met name in de verdediging”, vertelde coach Edwin Engelhart na afloop. “Bij vlagen werden we veel te makkelijk verslagen en dat is in dit soort wedstrijden cruciaal. Het afronden zouden we echt beter moeten gaan uitvoeren, want we misten te veel makkelijke ballen onder het bord. Keihard knokken en je aan de afspraken houden en dan, maar ook alleen dan, had je een kans deze wedstrijd te winnen. De boodschap was hard werken, goed communiceren met elkaar en houd je aan de afspraken!”

Het derde kwart begon goed voor Zorg en Zekerheid Leiden. Er werd scherp verdedigd en er kwam zelfs een kleine voorsprong van acht punten op het bord te staan. Maar in plaats van elke aanval zuinig te zijn op de bal werden er te veel verkeerde beslissingen genomen. Een aantal belangrijke turnovers zorgden ervoor dat BAL puntje voor puntje terug kwam. En voor we het wisten stond BAL weer op gelijke hoogte. Erger nog, BAL rook bloed en haalde maximaal uit door een run te plaatsen van 2-14. Hierdoor ging het derde kwart uiteindelijk verloren met 14-20. De stand aan het eind van het derde kwart werd 54-60 in het voordeel voor de Limburgers.

Het vierde kwart werd er keihard gewerkt in zowel aanvallend als verdedigend opzicht. Echter wisten de Leidenaren te vaak de bal onder de borden er niet in te gooien. Dit in tegenstelling tot de Limburgers. Op cruciale momenten wisten de mannen uit Limburg te scoren, met name Yael, Sander en Jamayro maakten het verschil in de beslissende fase van de wedstrijd. BAL was gewoon net iets slimmer en scherper in de afronding, waardoor de wedstrijd verloren ging. Het vierde kwart werd 16-18 voor de Limburgers met als eindstand 70-78 winst voor BAL.

Topscorers: Tijmen 22, Kevin 13 (10 rebounds).

“Het is echt jammer dat we uitgeschakeld zijn in de eerste ronde van de beker, maar vandaag was BAL sterker. Individueel hebben ze echt een aantal hele goede spelers rondlopen, die op bepaalde momenten het verschil kunnen maken. Desalniettemin kan ik vrede hebben met dit verlies, omdat we gewoon echt ons best hebben gedaan. Een extra lichtpuntje in deze wedstrijd is dat Nezar kon spelen na slechts twee trainingen te hebben meegedaan afgelopen week. Hij is er ruim vier weken uit geweest door een enkelblessure en hij speelde een sterke wedstrijd. Komende week gaan we naar Den Helder waar BV Noordkop op ons wacht. Dit team staat veel te laag in de ranglijst puur door blessureleed. Het is een snel team en ze zijn erg gretig, dus we zijn gewaarschuwd.”