63-64

Datum: zondag 17 maart 2019 · 15:30

U21 verliest ook met 1 punt van Donar

De dag nadat heren 1 zich had geplaatst voor de bekerfinale – het verlies met 1 punt was net voldoende na de uitwinst met 5 punten – moet het U21-team van Zorg en Zekerheid Leiden ook thuis aantreden tegen Donar. Deze ploeg neemt de koppositie in de DTL in. Bij aantreden lijken er kansen te liggen omdat hun topspeler Rienk Mast niet mee blijkt te doen. Dat blijkt ook tijdens de wedstrijd als Zorg en Zekerheid Leiden drie kwarten de bovenliggende partij is. In het laatste kwart wordt echter een voorsprong van 20 punten weggegeven, omdat U21 nauwelijks meer tot scoren komt. Uiteindelijk wordt met een punt verschil verloren: 63-64.

De eerste helft gaat lange tijd gelijk op. Er wordt door beide ploegen veelvuldig inside gegaan, wat vaak resulteert in makkelijke lay-ups. Aan het eind van dit kwart staat Zorg en Zekerheid Leiden met vier punten voor: 21-17. Het tweede kwart laat eenzelfde beeld zien. Aanvallend valt de Leidse ploeg veelvuldig de basket aan. De driepunter laat het deze wedstrijd afweten (4/26, 15%), maar inside loopt het prima. Omdat ook de verdediging goed staat, weet Zorg en Zekerheid de voorsprong uit te breiden. Doordat Donar een steal aan het eind van het kwart benut, gaat Zorg en Zekerheid Leiden niet met 11 maar met 9 punten voorsprong rusten: 41-32.

Na de rust wordt er door beide teams minder gescoord. Als Zorg en Zekerheid Leiden mist, doet Groningen dat ook en andersom. Ook dit kwart wordt weer gewonnen door de thuisploeg (15-10), waardoor bij 56-42 begonnen wordt aan het laatste kwart.

Het vierde kwart start met Leidse score, gevolgd door twee mooi uitgevoerde, identieke aanvallen van Zorg en Zekerheid Leiden. Beide afgerond door Lucas Kruithof, die weer terug is van een blessure. Op dat moment leidt Zorg en Zekerheid Leiden met 62-42 en is er dus geen vuiltje aan de lucht. Rustig uitspelen is het devies. Wat er dan echter gebeurt, is een van de raadselen van de sport, en specifiek van het basketbal. Donar scoort een paar maal makkelijk inside en de Leidse aanval stokt. Er wordt niet meer samengespeeld, moeilijke schoten genomen en er worden moeizame penetraties ingezet wanneer dat niet kan. Bijna elke Leidse aanval wordt beantwoord met een Groningse score.

Puntje voor puntje weet Donar dichterbij te komen en zelfs gelijk. Nog steeds heeft Zorg en Zekerheid Leiden het in eigen hand. Een Groningse aanval werd wel verzilverd en zorgde voor de eerste voorsprong van Donar na het eerste kwart. Lucas Kruithof gaat richting basket en er wordt een fout op hem gemaakt. Hij scoort de eerste, maar mist de tweede vrije worp: 63-64. In de tumultueuze halve minuut die rest lijkt Groningen de bal te verspelen doordat een speler buiten de lijnen belandt. Bij nader inzien wordt er toch voor een fout van Zorg en Zekerheid Leiden gefloten. Gronings balbezit en de Leidse ploeg tracht weer een fout te maken. Er wordt wel gefloten, maar nu wel voor een uitbal van Groningen. In de laatste seconden kan Zorg en Zekerheid Leiden nog langszij komen en zelfs winnen. Er wordt energiek inside gedribbeld, maar zonder controle over de bal. Lopen voor Zorg en Zekerheid Leiden, waarna Donar in de laatste drie seconden balbezit houdt.

Een heel vreemd slot van een wedstrijd die Zorg en Zekerheid Leiden eigenlijk in de pocket had. Topscorer aan Leidse zijde deze wedstrijd was Bart van Rixtel met 14 punten.