56-58

Datum: zaterdag 5 januari 2019 · 16:30
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

Knappe uitzege U21 tegen BAL

Zaterdagmiddag mochten de mannen van U21 aantreden tegen BAL in Weert. De eerste thuiswedstrijd was tegen BAL en werd destijds verrassend gewonnen van de mannen uit Weert. De vraag was of dat weer herhaald kon worden in deze wedstrijd tegen een naaste belager voor een plekje in de Final Four. Het antwoord daarop was ja, na een misschien niet zo'n fraaie maar wel spannende wedstrijd: 56-58 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Weert begint scherp aan de wedstrijd en scoort gemakkelijk. Zorg en Zekerheid Leiden start met intensiteit, maar is aanvallend niet scherp in de afronding. Dit leidt na enkele minuten tot een 12-1 stand op het bord. Er wordt gewisseld bij Zorg en Zekerheid Leiden en de mouwen opgestroopt. Nu vallen er opeens wel enkele drietjes en doordat de verdediging ook aan wordt getrokken, komt U21 beter in de wedstrijd: 16-12 na het eerste kwart. In het tweede kwart zet de Leidse formatie dit goede spel voort en krijgt een voorsprong halverwege het tweede kwart. Helaas wordt er daarna niet meer gescoord en eindig de eerste helft in 29-27.

Begin derde kwart is het juist BAL dat moeilijk weet te scoren. De wedstrijd is vrij fysiek en het is niet duidelijk wat er nu wel en niet is toegestaan. Gevolg hiervan is dat beide teams moeilijk tot goed uitgevoerde aanvallen en scores komen. Het is misschien niet mooi, maar het blijft wel spannend. Bijzonder is de laatste score in dit kwart van Sander Korteweg die de bal vanaf eigen helft snel schiet en via het bord in de basket weet te krijgen. Volgens het Weertse publiek gebeurt dit na het eindsignaal, maar de scheidsrechters kennen de score toe. Dit kwart eindigt in een 39-45 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Het vierde kwart zet BAL aan en komt erg dichtbij. De Leidse ploeg weet een kleine voorsprong vast te houden tot de laatste twee minuten. Wanneer BAL gaat pressen, lijkt Zorg en Zekerheid Leiden even de draad krijt te raken bij een voorsprong van 54-57. Steal van BAL bij het uitnemen. Vervolgens is het geen fout van Zorg en Zekerheid Leiden, maar wel balbezit voor de thuisploeg. Ze nemen de bal slim in en Wietze Nossek die een block zet en afrolt kan makkelijk dunken. Nog 21 seconden te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden passt en dribbelt slim uit en met nog 5 seconden te gaan wordt er een fout gemaakt op Twan Polman, die vervolgens één keer raak schiet vanaf de vrije worplijn. De Weertse driepunter valt daarna echt duidelijk na het fluitsignaal. Winst dus voor Zorg en Zekerheid Leiden. Topscorer aan Leidse kant is Lucas Kruithof met 14 punten.

Coach Robert van Osnabrugge prijst de inzet van zijn team: "We begonnen wat ongelukkig, maar raakten hierdoor niet in paniek. De intensiteit die in de laatste wedstrijden voor Kerst in onvoldoende mate aanwezig was, was vanaf het begin van de wedstrijd weer uitstekend. Alleen waren we wat ongelukkig in onze afronding. Door hard te blijven verdedigen en met meer overtuiging te finishen, kwamen we weer in de wedstrijd en vonden we snel aansluiting. In de pauze heb ik aangegeven dat de crux lag bij de rebound, waarin BAL een duidelijk overwicht had. De tweede helft reboundden we inderdaad een stuk beter en op het laatst hielden we het hoofd koel. Een zeer belangrijke overwinning voor ons vandaag."