Datum: zondag 23 september 2018 · 14:30
Team: U22
Locatie: Sportboulevard, Dordrecht

U21 wint op karakter

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft afgelopen zondag de uitwedstrijd tegen Dutch Windmills met 61-76 gewonnen. Dit team uit Dordrecht is nieuw in de DBL en DTL. Toch is het team geen onbekende van Zorg en Zekerheid Leiden omdat er twee weken geleden nog redelijk makkelijk van werd gewonnen in het bekertoernooi. Deze keer konden de Windmills tot in het derde kwart bijblijven. In het vierde kwart gaf ZZ extra gas en werd uiteindelijk het gat geslagen.

Na de overwinning van vorige week, thuis tegen Basketball Academie Limburg, was het zaak om door te pakken. Zorg en Zekerheid Leiden opende goed met een driepunter van Troy Koehler, de 17-jarige forward die dit jaar vast bij het DTL-team speelt en in de oefenwedstrijden ook al minuten maakt bij heren 1 in de DBL. Binnen een minuut was er echter ook een tegenvaller te verwerken: Bart van Rixtel kreeg een tand door zijn lip, waardoor hij de eerste helft aan de kant moest blijven. Het spel was ook de rest van de wedstrijd redelijk stevig te noemen. Het kwart ging gelijk op en eindigde in een 18-14 achterstand.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met een score en zette het goede begin gelijk door. Na vijf minuten leidde dit na een 0-12 run tot een 18-26 voorsprong. Nezar Kanbier gaf een nieuwe impuls aan het spel door verschillende steals te pakken. Daarna kwamen de Dutch Windmills terug in de wedstrijd, onder andere door een tweetal driepunters van hun lange mannen. Uiteindelijk was het 32-31 bij rust.

Het derde kwart liet aanvankelijk eenzelfde beeld zien als de tweede helft van het tweede kwart. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Bart van Rixtel kon dit kwart weer spelen en zorgde er verdedigend voor dat hun lange mannen moeite hadden vrije schoten te nemen. Het kwart werd afgesloten met een krappe 52-55 voorsprong.

Het vierde kwart ging het gas er op bij het DTL-team, wat leidde tot een kwartscore van 21-9. Verdedigend zag het er goed uit en aanvallend vielen de scores van buiten en via enkele mooi uitgespeelde breaks. Twan Polman eindigde de wedstrijd als topscorer met 21 punten, 6 rebounds en 5 assists. Twan is tevens de tweede speler uit het DTL-team die deel uitmaakt van de selectie van heren 1.

Coach Robert van Osnabrugge is blij met de uiteindelijke winst, maar zeker niet met de start van zijn team: “We beginnen niet goed aan de wedstrijd. Mogelijk was er toch enige onderschatting na een gemakkelijk overwinning tijdens het bekertoernooi. De slechte start blijkt onder andere uit de 16 turnovers in de eerste helft, tegen 5 in de tweede helft. Dat is gewoon te veel. In de belabberde eerste helft werden de opdrachten niet goed uitgevoerd.”

Robert geeft aan dat inzet van belang is: “We hebben niet een team dat het even rustig aan kan doen. We moeten met intensiteit blijven spelen en druk blijven geven in de defense. Als we blijven werken en niet verslappen, brengen we die energie vervolgens ook in de aanval. De balrotatie wordt dan ook beter.”