Datum: zaterdag 24 november 2018 · 15:00
Team: U16
Locatie: De Slenk, Den Helder

Nipte nederlaag voor U16

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden reisde afgelopen zaterdag af naar Den Helder. Daar zouden zij de nummer drie in het klassement treffen: BV Noordkop. Deze wedstrijd vormt, met de duels tegen Apollo Amsterdam, New Heroes en BAL in het vooruitzicht, een belangrijk meetpunt in de rangschikking bij de afsluiting van de eerste helft van het seizoen. Helaas werd deze spannende wedstrijd beëindigd met een nipte nederlaag. De eindstand werd 67–64.

Door een uitloop van de voorafgaande, lastige wedstrijd BV Noordkop – ZZ Leiden MU18-1, welke door de mannen van Zorg en Zekerheid Leiden met 54–59 werd gewonnen, had het team maar een beperkte tijd voor een warming-up. De sprongbal was in het voordeel van Den Helder, waarna de jongens van Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste paar minuten van de wedstrijd een gedegen opbouw van hun spel lieten zien, maar ook wat onrust vertoonden. Den Helder hield haar verdediging goed dicht, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden moeite had door te dringen tot aan de basket. Zij verloren teveel rebounds en inside passes waren met regelmaat te hard om deze goed te kunnen ontvangen. Dit leidde tot onnodig balverlies. De stand na het eerste kwart kwam hiermee uit op 17–12.

In het tweede kwart draaiden de rollen om. De intensiteit van het spel van Zorg en Zekerheid Leiden was hoog. Aanvallen naar de basket waren succesvol, rebounds werden gewonnen en de verdediging was op orde. Den Helder had beduidend meer moeite om langs de jongens van Zorg en Zekerheid Leiden te komen. Den Helder haalde in dit kwart voornamelijk haar scores uit midrange schoten. Na het tweede kwart leidde Zorg en Zekerheid Leiden met 29 – 34.

In het derde kwart deden beide teams niet voor elkaar onder. Het uitboxen van de jongens van Zorg en Zekerheid Leiden vertoonde wat scheurtjes. Na 1.15 minuten te hebben gespeeld, leek het er even op dat Zorg en Zekerheid Leiden met een stand van 33–42 verder uit ging lopen van haar tegenstander. Echter, Den Helder gaf niet op en knokte zich terug, waardoor zij haar achterstand op Zorg en Zekerheid Leiden aan het einde van het derde kwart terug wist te brengen naar 47–51.

In het vierde kwart was het erop of eronder voor de jongens van Zorg en Zekerheid Leiden. Dit kwart was ongekend spannend. Den Helder bleef de bal goed rondspelen om vanuit deze positie tot scores te komen. Hierdoor kwam zij al snel weer op een voorsprong uit. Helaas leed Zorg en Zekerheid dit kwart onnodig balverlies. Vanaf de zijlijn stuurde coach Wouter Hoogeveen aan op de afspraken die hij in de time-out met het team had gemaakt. Hierdoor konden verrassingseffecten worden gecreëerd, zodoende het spel van Den Helder te onderbreken. De jongens van Zorg en Zekerheid bleven strijden om de overwinning binnen te slepen. Met nog 16,9 seconden op de klok was de stand 65–64 in het voordeel van Den Helder. Wanneer nog 4,4 seconden speeltijd rest, krijgt Den Helder twee vrije worpen toegewezen. Deze worden allebei verzilverd, waardoor het scorebord een eindstand van 67–64 liet zien. De jongens van Zorg en Zekerheid Leiden keerden teleurgesteld, maar terugkijkend op een lastige, sterke wedstrijd terug naar het homefront.