87-82

Datum: zaterdag 9 februari 2019 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 verslaat Apollo in zinderende thriller

In Leiden stond afgelopen zaterdag een confrontatie tussen de nummers één en drie van de competitie op het programma. Voor deze confrontatie had coach Edwin Engelhart Troy Koehler opgeroepen, die momenteel bij heren 1 speelt en ook een vaste waarde is voor U21. Apollo staat stevig aan kop in de competitie en had tot zaterdagmiddag nog maar één verliespartij achter haar naam staan. Het U-18 team van Zorg en Zekerheid Leiden stond dus voor een zware opgave, maar wist uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken. De eindstand werd 87-82 voor de Leidenaren.

In het eerste kwart begon Zorg en Zekerheid Leiden ietwat nerveus. Ondanks deze nerveuze start werd er redelijk goed aangevallen en verdedigd. De goede rotaties in de verdediging bij Zorg en Zekerheid Leiden konden niet voorkomen dat de Amsterdammers in aanvallend opzicht een sterke start kenden. Het eerste kwart werd dan ook verloren met 19-22.

In het tweede kwart kwam de volle potentie van de ploeg naar boven. Verdedigend stond het als een huis bij de Leidenaren. Er werd uitstekend gecommuniceerd en hierdoor was het voor de Amsterdammers moeilijk om tot scoren te komen. Doordat de flow erin kwam, ging het aanvallend ook voor de wind. Snelle breaks, gevolgd door goed opgezette aanvallen, zorgden voor een uitstekende voorsprong. Ook in de rebound ging het beduidend beter dan in het eerste kwart. Dit kwart werd gewonnen met 30-13, waardoor de ruststand 49-35 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

“In de rust heb ik aangegeven dat we uitstekend bezig zijn”, stelde coach Edwin Engelhart na afloop. “De verdediging moeten we vasthouden zoals we dat het tweede kwart hebben gedaan. Aanvallend de juiste opties blijven zoeken en dan is deze wedstrijd voor ons. Blijf goed uitboxen in de rebound, want de Amsterdammers zijn lange en atletische mannen. Degene die het best verdedigt wint vandaag, was mijn boodschap voor de jongens. Apollo zal hard uit de startblokken komen om de achterstand snel in te lopen. Zorg dat je daarop voorbereid bent. Nog twee kwarten hard werken en dan is deze belangrijke wedstrijd een winst voor ons.”

Het derde kwart was zoals verwacht. Apollo kwam fel uit de kleedkamer. Gelukkig waren de Leidenaren scherp en wisten met dezelfde felheid te reageren. Toch kon Zorg en Zekerheid Leiden niet voorkomen dat de Amsterdammers langzaam dichterbij kwamen. Hierdoor was alles nog mogelijk voor beide ploegen. Apollo won dit kwart met 19-25, waardoor de stand na drie kwarten 68-60 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Het vierde kwart werd een echte thriller. Beide ploegen werkten hard en gaven elkaar weinig ruimte. Apollo wist toch langzaam het gaatje te dichten en halverwege het kwart was het verschil nog maar één punt. Het grote probleem voor Apollo was dat de twee inside spelers aan de kant zaten met vijf fouten, waardoor er een reboundoverwicht was voor Zorg en Zekerheid Leiden. In het laatste deel van het vierde kwart speelde Big Mees een belangrijke rol. Hij pakte belangrijke rebounds en werd met regelmaat foutief afgestopt onder het bord. Hierdoor kwam hij vaak op de vrije worplijn terecht en wist er 9 van de 10 raak te schieten. Met nog 13 seconden op de klok en een voorsprong van 87-79 schoot Jaron van Apollo er toch nog een belangrijke, verre driepunter in. Er is in de uitwedstrijd verloren met vijf punten verschil, dus was het zaak om met meer dan vijf punten verschil thuis te winnen. Door deze driepunter werd het verschil vijf. Mocht het zo zijn dat aan het eind van de competitie er gelijk geëindigd wordt, dan wordt er naar het doelsaldo gekeken in plaats van naar het onderling resultaat. Het vierde kwart werd gewonnen door Apollo met 19-22, waardoor de eindstand 87-82 werd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Topscorers: Big Mees 20 (15 rebounds), Kevin 15 (10 rebounds), Tijmen 13, Troy 12, Jeffrey 9, Isai 9.

“Ik ben echt een trotse coach!”, stelde Engelhart na afloop. “Als ik zie hoe wij als team deze overwinning hebben behaald, dan ik niet anders zijn dan een trotse coach. Er is enorm hard gewerkt met z’n allen. We bereiden ons beter voor op de wedstrijden en dat werpt zijn vruchten af. Onze verdediging wordt beter en beter. Wat vandaag belangrijk was, is dat iedereen zijn steentje heeft bijgedragen getuige de verdeeldheid in de scores. Daar komt bij dat Troy iets extra’s brengt in het team als het gaat om verdedigen en aanvallen. Het is altijd even afwachten hoe het team reageert en in dit geval heeft het goed uitgepakt. Nogmaals mijn complimenten voor het hele team. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen nieuwkomer Dutch Windmills op het programma. Thuis werd door Zorg en Zekerheid Leiden met ruime cijfers gewonnen. De mannen uit Dordrecht wisten echter afgelopen week te winnen met ruime cijfers van het sterke Zwolle, dus we zijn gewaarschuwd.”