Datum: zondag 4 november 2018 · 16:00
Team: U18
Locatie: Calandhal Hal 2, Amsterdam

Bizar einde zorgt voor onduidelijke zege U18

Het duel tussen Harlemlakers en het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden kwam afgelopen zondag niet tot een einde. Met nog 3:40 minuten op de klok in het vierde kwart en een voorsprong voor de Leidenaren (57-66) werd plotseling het licht uitgedaan in de hal. De wedstrijd moest worden gestaakt omdat de volgende groep sporters de zaal had gehuurd vanaf 18:00 uur.

Zo werd het dus een rare middag voor de mannen uit Leiden. In een redelijk gevulde hal wisten de mannen uit Amsterdam geruime tijd de leiding te nemen in de wedstrijd. Pas in het vierde kwart wisten de Leidenaren de wedstrijd te kantelen. Met nog 3:40 minuten te spelen in het vierde kwart stond Zorg en Zekerheid Leiden op een 57-66 voorsprong. Totdat het licht dus uitging. “Werkelijk waar beschamend dit soort taferelen. Het is ongelofelijk dat dit soort dingen kunnen gebeuren”, stelde coach Edwin Engelhart na afloop,

Het eerste kwart werd er door de thuisploeg erg goed gespeeld. Werkelijk alle schoten vielen bij de Amsterdammers. Wisten de Leidenaren te scoren, dan kwam er meteen een antwoord van de Amsterdammers. Zorg en Zekerheid Leiden speelde aanvallend bij vlagen rommelig en miste met regelmaat vrije worpen gedurende de hele wedstrijd. Daar waar de Leidenaren steekjes lieten vallen, waren de Amsterdammers vlijmscherp in het afronden. Hierdoor werd het eerste kwart gewonnen door Harlemlakers met 26-21.

Het tweede kwart werd het verdedigend een stuk beter bij de Leidenaren. De één tegen één werd veel beter verdedigd, waardoor de thuisploeg veel moeilijker tot scoren kon komen. Toch ging het lange tijd gelijk op. Aan beide kanten werd er stevig verdedigd, waardoor er moeilijk gescoord kon worden. Er werden behoorlijk wat fouten gemaakt aan beide kanten, met als gevolg veel vrije worpen. Het verschil was alleen dat de Leidenaren vandaag niet goed schoten vanaf de vrije worplijn. De thuisploeg schoot wel scherp vanaf de lijn. Desondanks werd het tweede kwart gewonnen door de Leidenaren met 10-15, waardoor de ruststand 36-36 werd.

“In de rust heb ik aangegeven dat we gefocust moeten blijven”, gaf Engelhart naderhand te kennen. “Harlemlakers schiet geweldig de eerste helft, 67% driepunters, dat houden ze echt niet een hele wedstrijd vol. Daar komt bij dat we goed druk zetten op de bal, waardoor de ze keihard moeten werken en ook dat zal zijn tol gaan eisen aan het eind van de wedstrijd. Onze conditie is ijzersterk en zoals ik altijd aangeef worden wedstrijden in het vierde kwart gewonnen. Blijf keihard werken, speel met bezieling en je zal deze wedstrijd in het laatste kwart winnen was mijn boodschap voor de jongens.”

Het derde kwart begon pittig. De thuisploeg bleef fel verdedigen. Soms te fel, waardoor de Leidse ploeg met regelmaat op de vrije worplijn terecht kwam. De afronding van de vrije worpen was deze middag zoals gezegd dramatisch. Hierdoor kon de thuisploeg telkens een paar puntjes voor blijven. Naast het missen van de vrije worpen werd er door de Leidse ploeg maar matig gescoord, met als gevolg dat het derde kwart werd gewonnen door Harlemlakers: 13-16 en dat leverde een tussenstand van 52-49 in het voordeel van de thuisploeg op.

Het vierde kwart ging precies zoals Engelhart had voorspeld. De druk die de Leidse ploeg gaf, werd te veel voor de thuisploeg. De ene steal na de andere zorgde ervoor dat er breaks gelopen konden worden. De vermoeidheid bij de thuisploeg werd duidelijk zichtbaar, waardoor de Leidse ploeg continu foutief moest worden afgestopt. Hierdoor kwam er een behoorlijke run. De Leidse ploeg liep langzaam weg, mede omdat er aan het eind beter werd geschoten vanaf de vrije worplijn. Met nog 3:40 minuten op de klok, twee vrije worpen om te nemen voor Big Mees en een stand van 57-66, ging ineens het licht uit in de sporthal. Werkelijk waar ongelofelijk dat dit kan op dit niveau. De beheerder gaf aan dat de zaal tot 18:00 uur was gereserveerd en dat de voetballers moesten beginnen.

De coach van Harlemlakers stelde vrij snel voor om de wedstrijd te stalen. Engelhart: “Nee, laten we kijken of we de laatste 3:40 minuten gewoon kunnen uitspelen. De beheerder was voor mij in geen velden of wegen te bekennen en de coach van Harlemlakers wilde de wedstrijd staken, waarop de wedstrijd werd gestaakt. Ik heb nog een poging gewaagd met de voetballers te praten om 10 minuten extra te krijgen en die vonden dat prima als zij ook 10 minuten langer mochten voetballen. Naar verluidt zou de beheerder hebben gezegd dat hij dit niet wilde omdat hij anders 10 minuten langer moest blijven. Ik vind dit ronduit beschamend. Hoe dit verder afloopt heb ik geen idee van, maar wat mij betreft blijft de stand zoals hij is. Eindstand 57-66 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden."

Topscorers: Big Mees 16 (13 rebounds), Kevin 13, Jeffrey 13, Isai 12.

“Achteraf wil ik mijn complimenten geven aan onze ploeg die echt een zware middag had”, liet Engelhart weten. “Een thuisploeg die uit alle hoeken raak schiet en dan zelf enorm veel vrije worpen missen maken het niet makkelijk om in Amsterdam te winnen. Toch zijn we blijven vechten en tonen we echt veerkracht. Dat is echt een winnaarsmentaliteit, waar je ook dit soort wedstrijden mee wint. Het harde werken loont uiteindelijk en daardoor hebben we deze wedstrijd gewonnen in mijn optiek. Volgende week spelen we tegen de verrassende nummer drie van de competitie, Tripple Threat. Om 15.00 uur begint de wedstrijd in het Houtkwartier en alle support is uiteraard weer welkom."