73-79

Datum: zondag 29 april 2018 · 15:00
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U18 verliest eerste duel halve finale

Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om het eerste duel van de halve finale tegen Landstede Basketbal in winst om te zetten. In het eigen Houtkwartier ging de Leidse ploeg met 73-79 onderuit. Om finale te bereiken, zal Zorg en Zekerheid Leiden komende zondag in Zwolle met zeven punten verschil moeten winnen.

Het beloofde een spannende middag te worden in sporthal Houtkwartier. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. In de competitie verloor Leiden de uitwedstrijd met 13 punten, maar wist de thuiswedstrijd te winnen met 17 punten verschil. In de beker waren het de Leidenaren die de Zwollenaren wisten te kloppen met één punt verschil. Dit is natuurlijk een recept voor een spannende wedstrijd.

Het eerste kwart begonnen de Zwollenaren vlijmscherp. Binnen luttele minuten waren er drie snoeiharde dunks te bewonderen. De Leidenaren waren kennelijk niet gereed om tegen het fel spelende Zwolle te spelen. Bij de Leidse ploeg waren het toch weer de zenuwen die de kop opstaken, waardoor de concentratie en de focus gewoon niet aanwezig waren.

Landstede Basketbal profiteerde dankbaar en voor je kon knipperen met je ogen stond er een 14-29 kwartstand op het bord. Afspraken werden niet nagekomen, zowel in de verdediging als in de aanval. Aanvallend hadden de Leidenaren toch moeite om door te komen, waar de Zwollenaren met scherp schoten, vooral vanaf de driepuntslijn.

Het tweede kwart werd er een stuk beter verdedigd. De Leidenaren waren duidelijk bekomen van het geweld in het eerste kwart. Aanvallend liep het een stukje beter, maar wederom werden bepaalde afspraken niet gehanteerd. Te snel schieten, spelletjes niet goed lopen; het zat allemaal qua details niet solide in elkaar. Bij Zwolle was er een grote rol weggelegd voor Jerom Oude Aarninkhof. Hij was moeilijk te stoppen, zowel vanaf de driepuntslijn als via drives was hij de dragende speler bij Landstede Basketbal. Het tweede kwart werd wederom gewonnen door de Zwollenaren, waardoor het er niet goed uitzag voor de Leidenaren. Via een kwartstand van 15-19 werd een ruststand van 29-48 in het voordeel van de Zwollenaren bereikt.

“In de rust heb ik aangegeven, dat ik niet kan begrijpen hoe wij de wedstrijd zijn begonnen”, stelde coach Edwin Engelhart. “Landstede Basketbal was duidelijk klaar om te spelen en wij niet! De hele week hebben we alles goed doorgenomen, extra trainingen gehad om de puntjes op de i te zetten en dan op deze manier een halve finale beginnen, dat is gewoon not done! We zijn zo ver gekomen, omdat we als team sterk zijn en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Sommige spelers waren gewoon onzichtbaar en dat kan en mag gewoon niet gebeuren. Willen we deze achterstand goedmaken, dan zullen we echt met ons hart moeten spelen en met volle energie! Iedereen moet een stapje harder gaan, want dat is de enige manier om nog een kans te maken in de return volgende week. En zoals ik altijd meld, wedstrijden worden gewonnen in het vierde kwart.”

Het derde kwart werd spannend. Het ging gelijk op, maar Zorg en Zekerheid Leiden keek nog steeds tegen een achterstand van 19 punten aan. Hardwerkend probeerden de Leidenaren het gat te dichten, maar de Zwollenaren waren niet van plan de voorsprong uit handen te geven.

Telkens als Zorg en Zekerheid Leiden een mooie score maakte of een driepunter raak schoot, kwam het antwoord meteen van Landstede Basketbal. Dit kwart werd gelijk gespeeld. Via een kwartstand van 18-18 kwam de tussenstand op 47-66, nog steeds in het voordeel van Landstede Basketbal.

Toen kwam het befaamde vierde kwart. De Leidenaren gingen scherp van start, een press zorgde voor druk op aanval van de Zwollenaren. Zorg en Zekerheid Leiden kon hierdoor puntje voor puntje terugkomen. Een aantal goede steals en een paar snelle scores zorgden voor een herleving bij de Leidenaren. Het geloof in een goede afloop kwam terug en er werd uitstekend verdedigd met veel energie. De Leidse ploeg wist terug te komen tot op zes punten met nog een kleine twee minuten te spelen. Wetende dat de halve finales over twee wedstrijden worden gespeeld, gingen de Leidenaren vol gas door. De Zwollenaren hadden geen antwoord op de fel verdedigende Leidse formatie, waardoor het 40 seconden voor tijd nog maar drie punten verschil was in het voordeel van de Zwollenaren. Er werd een aanval opgezet door de Zwollenaren om zoveel mogelijk tijd te gebruiken. Met nog 14 seconden op de klok was het uitgerekend Jerom die nog een driepunter liet aantekenen, waardoor het verschil weer zes punten werd. De laatste aanval van Leiden leverde geen score meer op waardoor de eindstand werd bepaald op 73-79 in het voordeel van de Zwollenaren.

Topscorers: Lucas 20, Tijmen 11 en Nezar 10.

“Ik ben wederom zeer tevreden over hoe wij ons teruggevochten hebben in deze wedstrijd”, gaf Engelhart te kennen. “In het vierde kwart hebben wij laten zien hoe wij als team kunnen spelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er nog steeds een hele goede kans bestaat dat wij de finale kunnen halen om het Nederlands kampioenschap. Het zal niet makkelijk worden, maar alles is nog mogelijk. Er moet echter in Zwolle met zeven punten verschil gewonnen worden, want anders is het voorbij! De les die we hopelijk uit deze wedstrijd hebben meegenomen, is dat je 4 keer 10 minuten moet knokken en alles moet geven en niet drie keer 10 minuten. Het eerste kwart heeft ons de wedstrijd gekost, omdat we niet goed genoeg begonnen aan de wedstrijd. Hopelijk zijn we zondag vanaf de start scherp en winnen we met genoeg punten om te mogen spelen in de finale! Kom ons zondag om 14.00 uur in Zwolle steunen, want we zullen het nodig hebben.”