Datum: zaterdag 13 januari 2018 · 17:00
Team: U18
Locatie: Houtkwartier, Leiden

Knap herstel van U18

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft zich zaterdag knap hersteld van twee opeenvolgende nederlagen tegen Apollo Amsterdam en Donar. Landstede Basketbal, de nummer twee van de competitie, werd in Leiden verslagen met 71-54.

Na het verlies van vorige week in Groningen had Zorg en Zekerheid Leiden U18 wat goed te maken. Na een prima week trainen was het team klaar om de nummer twee van de competitie te ontvangen in Leiden. Er waren duidelijke afspraken gemaakt met betrekking tot het verdedigen en deze afspraken werden uitstekend nagekomen. Meteen vanaf de sprongbal kwam Zorg en Zekerheid Leiden in balbezit en gingen de spelers aan de slag. Het duurde even voordat beide teams tot scoren kwamen omdat er aan beide kanten goed werd verdedigd. Na een minuut of vier ging de aanval van Zorg en Zekerheid Leiden lopen. Een aantal mooie aanvallen zorgden voor een kleine voorsprong. Zoals gezegd werd er prima verdedigd door beide ploegen, het eerste kwart werd met 16-11 door de Leidse ploeg gewonnen.

Het tweede kwart gaf nagenoeg hetzelfde beeld met één verschil, Landstede vluchtte in een zoneverdediging omdat Leiden inside meerdere malen goed door kwam. Er was rekening mee gehouden met het feit dat Landstede wel eens in een zone zou kunnen gaan staan. Na een aantal te snel genomen schoten ging Zorg en Zekerheid Leiden het eigen spelletje spelen tegen deze zone en met succes. Dit, in combinatie met een aantal mooie fast-breaks, zorgde voor een kleine voorsprong. En zoals bijna elke week wel een keer gebeurt, scoorde ook Landstede in de buzzer op slag van rust. Dit kon gebeuren doordat Zorg en Zekerheid Leiden niet goed wist te rebounden. Landstede was overigens de gehele wedstrijd sterker in de rebound. Dit kwart werd gewonnen met 17-13 waardoor de ruststand 33-24 was.

In de rust heeft coach Edwin Engelhart de jongens uitgelegd waar de kracht van het team ligt en hoe er tegen de zone gespeeld moet worden. Geduld en goed rondpassen gecombineerd met een goede schotselectie is de key tegen een zone. Ook zag Engelhart bij de jongens de energie en bereidheid om weer voor elkaar te knokken en gaf aan dit vast te houden. Hij waarschuwde tevens voor een agressief derde kwart waarin Landstede zou proberen het gaatje te dichten.

Gelukkig waren de Leidenaren wakker en werd er scherp aan het derde kwart begonnen, met dezelfde energie als de eerste twee kwarten. Er werd door beide ploegen goed aangevallen. Verdedigend lieten beide ploegen het ietwat liggen getuige de hogere score in dit kwart. Aanvallend speelde Jeffrey een prima wedstrijd. Hij kwam een aantal keren goed door met zijn drive en schoot prima vanaf de vrije worplijn. Helaas moest hij halverwege het kwart geblesseerd het veld verlaten. Beide ploegen waren gewaagd aan elkaar in dit deel van de wedstrijd. Door een kwartstand van 22-21 liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een 55-45 voorsprong.

Het vierde kwart zou wederom een spannend kwart worden gezien het kleine verschil tussen beide ploegen. Weer ging Landstede in een zone staan waar Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk een prima antwoord op had. Door uitstekend rond te passen en de gaten in de zone aan te vallen kwamen er af en toe mooie scores. Samen met twee belangrijke driepunters van Troy en eentje van Nezar deed dit de deur op slot voor Landstede. Uiteindelijk een dik verdiende overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden. Eindstand 71-54.

Topscorers: Bart 13, Tijmen 11 en Troy 10.

“Door deze overwinning is het verlies van vorige week tegen Groningen dragelijker geworden en doen we nog steeds mee om het kampioenschap”, stelde Engelhart na afloop. “Ik ben dan ook trots op de jongens hoe ze deze wedstrijd hebben gespeeld. Het belangrijkste vind ik misschien nog wel dat we aan onszelf hebben laten zien dat wij van al onze concurrenten bovenin kunnen winnen. Woensdag 24 januari om 19:45 uur in het Houtkwartier spelen we de halve finale voor de beker, wederom tegen Landstede. Het zou fantastisch zijn als we een volle tribune hebben om Leiden aan te moedigen."