52-50

Datum: zondag 7 januari 2018 · 12:30
Locatie: WA Sportcentrum, Groningen

U18 start 2018 slecht

Zorg en Zekerheid Leiden U18 is het nieuwe jaar niet goed begonnen. De Leidse formatie ging afgelopen zondag onderuit in Groningen. Donar pakte na een 30-25 ruststand de winst in de slotseconden: 52-50.

Het begon zondagochtend al toen de bus bij het ophalen nog niet klaar was waardoor de Leidse ploeg 15 minuten later dan gepland richting het hoge noorden vertrok. Uiteindelijk toch ruim op tijd aangekomen, om vervolgens ruim een uur voor een dichte sporthal te staan. De wedstrijd stond gepland om 12:30 uur, maar de ploeg kon pas om 12:15 uur de sporthal betreden. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg 15 minuten warmlooptijd, gezien de kou niet de meest ideale situatie. Al met al een niet erg positieve start, om het maar even zo te zeggen.

Dit alles was terug te zien in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden startte redelijk met een 9-3 run in de eerste paar minuten, maar na een minuut of drie zakte alles weg. De Leidse ploeg ging slordig spelen en maakte enorm veel turnovers, waardoor Donar weer terug kon komen. Donar speelde ook erg slordig, waardoor het eigenlijk de hele wedstrijd gelijk op ging. Met name de Leidse aanval was bij vlagen niet om aan te zien. Dit is terug te zien in de einduitslag. Kwartstand 12-13 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

In het tweede kwart ging het lange tijd gelijk op. Het beeld was eigenlijk identiek aan het eerste kwart: slordig passen, makkelijke ballen missen en (het meest frustrerende) vrije worpen missen. Met name dit laatste heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat U18 de wedstrijd heeft verloren. Vlak voor rust kwam Donar een aantal keren door met een driepunter, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met een achterstand van vijf punten de rust in ging. Kwartstand 18-12.

Het derde kwart was exact hetzelfde beeld qua aanvallen. Een lichtpuntje was wel dat er meer energie aanwezig was en er werd hard gewerkt. Met name de verdediging zag er iets beter uit. Niettemin bleef de aanval nog steeds stroef lopen. Desondanks nam Zorg en Zekerheid Leiden een klein voorsprongetje, maar het lukte niet om echt los te komen, waardoor het een spannend slot zou worden. Kwartstand 14-8 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden, overall 38-39.

Het vierde kwart ging gelijk op, beide ploegen deden wat ze konden maar dit was zo’n dag waarop beide teams gewoonweg niet hun dag hadden. Het was letterlijk stuivertje wisselen: 1 punt voor, 1 punt achter totdat in de laatste minuut van de wedstrijd de scheidsrechter een fout floot tijdens een aanvallende rebound van ons. Tijmen en een speler van Donar vochten om de bal, waarop de scheidsrechter besloot voor een fout te fluiten tegen Tijmen. Beiden hadden de bal vast dus dit had een jumpball moeten zijn.

Helaas werd het balbezit voor Donar met nog 18 seconden te spelen en een 50-50 gelijke stand. De jonge guard van Donar besloot het heft in eigen handen te nemen en wachtte tot acht seconden voor tijd om een schot te lossen dat vervolgens raak ging. Er waren nog zes seconden over met balbezit op de middellijn, maar helaas kon Zorg en Zekerheid Leiden dit niet meer goed maken. Kwartstand 14-11 in het voordeel van Donar, eindstand 52-50.

“Terecht of niet terecht, we hebben dit verlies volledig aan onszelf te wijten”, stelde coach Edwin Engelhart. “We schieten 10 uit 36 vrije worpen en 2 uit 15 driepunters raak. Met deze cijfers mag en kan je gewoonweg geen wedstrijd winnen. Dit in combinatie met schotselectie heeft voor het verlies gezorgd. Het is een zure appel, zeker omdat onze concurrenten wel gewonnen hebben. Hierdoor maken we het onszelf erg moeilijk om de Final Four te halen. We zullen echt uit een ander vaatje moeten tappen willen we de Final Four halen en echt mee kunnen doen om het kampioenschap.”

Topscorers: Lucas 14, Bart 14.