84-71

Datum: zaterdag 2 december 2017 · 17:15
Locatie: Houtkwartier, Leiden

Belangrijke zege U18

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft afgelopen zaterdag een belangrijke zege geboekt. Naaste concurrent New Heroes Den Bosch werd door een sterke tweede helft met 84-71 verslagen. Dit betekende de tiende zege op rij.

New Heroes presteert erg goed en stond op een respectabele vijfde plaats met een gelijk aantal punten, desondanks staat Zorg en Zekerheid Leiden op een tweede plaats met een beter doelsaldo. Er kon dus een gaatje geslagen worden met de vijfde plaats; de bovenste vier ploegen spelen aan het eind van het seizoen om het kampioenschap.

Vooraf had coach Edwin Engelhart zijn pupillen op het hart gedrukt scherp te starten gezien de stand in de competitie. Zorg en Zekerheid Leiden ging dan ook weer goed van start zoals het dat de laatste weken vaker doet. Een prima verdediging zorgde ervoor dat de ploeg uit Den Bosch moeilijk tot scoren kon komen. Ook de Leidse ploeg moest hard werken voor haar scores, maar met een aantal goede aanvallen zorgde U18 voor een klein gaatje en een kwartstand van 21-12. Dit beloofde veel goeds voor de rest van de wedstrijd.

Het tweede kwart werd er door de tegenstanders uit een ander vaatje getapt. Zorg en Zekerheid Leiden liet zich weer meenemen in het tempo van de tegenstander waardoor de Leidse ploeg turnovers ging maken en de verdediging op bepaalde momenten een gatenkaas was. De mannen van Engelhart waren elke keer een stapje te laat waardoor er veel fouten gemaakt werden (9 tegen 2). Daar kwam nog eens bij dat de Leidse schotselectie niet om aan te zien was. Zorg en Zekerheid Leiden ging rommelig spelen en daarnaast werd er door de Bosschenaren zeer goed gerebound en er werd vanaf de driepuntlijn met scherp geschoten. Hierdoor verdween hun achterstand als sneeuw voor de zon. Het tweede kwart werd verloren met 12-28. Derhalve een ruststand van 36-40.

In de rust heeft Engelhart zijn spelers stevig toegesproken en hen het belang van deze wedstrijd nog eens goed op het hart gedrukt. “Wat mij enorm frustreerde, was onze slechte schotselectie en het niet nakomen van de gemaakte afspraken in onze verdediging en aanval. Met name met rebounden werden we afgetroefd door de Bosschenaren, dit moest echt anders in de tweede helft.”

Het derde kwart werd een ommekeer in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden schoot weer goed uit de startblokken en maakte in no-time de achterstand van vier punten goed. Met een veel fellere verdediging en een man-to-man press fullcourt wist U18 het verschil naar een punt of 11 in haar voordeel te brengen. Er werden betere beslissingen genomen in de aanval en nogmaals het sterke punt van het team, de verdediging, zat goed in elkaar. Ook de schoten begonnen beter te vallen. Rick, Troy en Lucas kwamen goed door met hun schoten. Het derde kwart werd uiteindelijk gewonnen met 27-11.

Maar zoals Engelhart altijd zegt: wedstrijden worden gewonnen in het vierde kwart. Zorg en Zekerheid Leiden begon goed met een aantal breaks en met name een scherp schietende Troy (5 uit 9 driepunters) zorgde voor wat extra ruimte. Het rebounden was nog steeds een probleem met de sterke en lange inside jongens van Den Bosch. Hierdoor bleef de tegenstander toch nog op een respectabele achterstand van rond de 10 punten. De kroon op deze mooie avond waren toch wel de spetterdunks van Troy, die drie snoeiharde dunks wist af te leveren in de laatste minuten van de wedstrijd. Al met al heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich na de rust prima hersteld en werd het vierde kwart gewonnen met 21-20. Een dik verdiende overwinning en tegelijk is er een klein gaatje geslagen op de ranglijst. Eindstand 84-71.

Topscorers: Troy 28, Bart 17, Rick 13 en Lucas 10.