82-73

Datum: zondag 25 februari 2018 · 15:00

DTL-team wint na verlenging

Het DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft de thuiswedstrijd tegen Harlemlakers met heel veel moeite weten te winnen. Dankzij een driepunter een paar seconden voor tijd dwong de thuisploeg een verlenging af. In die extra vijf minuten won Zorg en Zekerheid Leiden overtuigend met 82-73.

Gezien de stand op de ranglijst en de overwinning van een week eerder op Basketball Academie Limburg zou je denken dat Zorg en Zekerheid Leiden een eenvoudige middag zou hebben. Maar wedstrijden tegen Harlemlakers zijn vaak moeilijk voor de Leidse ploeg. Eerder dit seizoen werd de uitwedstrijd met 68-54 verloren na een zeer slechte tweede helft. In die wedstrijd ontbraken wel de spelverdelers Marijn Ververs en Rens Butter. Laatstgenoemde was er deze wedstrijd ook niet bij, maar verder was de ploeg compleet.

Zorg en Zekerheid Leiden begon aanvallend stroef aan het duel. Het tempo was te laag en er werd slordig gespeeld. Verdedigend was het in deze fase van de wedstrijd nog wel goed en na één periode stond het 16-12.

De tweede periode was aanvallend beter, maar verdedigend minder. Zorg en Zekerheid Leiden had moeite om de één-tegen-één van de Amsterdamse ploeg te stoppen, en daardoor ook de schoten van afstand. Iets wat de rest van de wedstrijd ook een probleem zou blijven. Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden wel steeds op voorsprong te blijven. Via 29-25 werd de 39-32 ruststand bereikt.

Zorg en Zekerheid Leiden begon niet goed aan de tweede helft. Aanvallend was er weinig tempo, ritme en overtuiging en verdedigend was het ook nog steeds niet goed. Toch stond de thuisploeg nog steeds voor aan het eind van het 3e kwart: 51-46.

In het vierde kwart kwamen de bezoekers echter wel langszij en met nog vijf minuten te spelen stond het 58-58, waarna een spannende slotfase inging. Met nog negen seconden op de klok kwam Harlemlakers door een driepunter op 65-68. Na een time-out van Zorg en Zekerheid Leiden schoot Marijn Ververs de ploegen met nog drie seconden te gaan weer op gelijke hoogte: 68-68. Time-out van de bezoekers die nu de wedstrijd alsnog konden beslissen, maar de Leidse ploeg wist de bal te stelen en kreeg nog een noodschot, maar dat ging mis. Dus verlenging.

In die extra speeltijd nam Zorg en Zekerheid Leiden gelijk een voorsprong. Deze werd niet meer weggegeven. Uiteindelijk won de Leidse ploeg na verlenging met 82-73

“Het was vandaag niet goed van onze kant”, had ook coach Richard den Os gezien. “Op de een of andere manier hebben we het altijd moeilijk tegen deze ploeg. Aanvallend was het vaak net niet en het tempo was in alles wat we deden te traag. Hierdoor gingen we steeds moeilijker spelen. Voor de wedstrijd had ik verder laten weten dat wij dit team één-tegen-één moesten stoppen en op de bal moesten zijn als de schutters van Harlemlakers de bal kregen. Maar juist hier hadden we veel moeite mee. We werden één-tegen-één vaak verslagen en waren vervolgens te laat in de rotatie. En dan kunnen zij doen waar ze heel goed in zijn. Pas in de verlenging gingen wij op de juiste manier spelen. Het positieve is dat we de wedstrijd weten te winnen.”