78-54

Datum: zaterdag 7 oktober 2023 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden zakt door het ijs

Zorg en Zekerheid Leiden opende de competitie met ruime zeges tegen Den Helder Suns (65-100) en Yoast United (102-58). Bij de eerste wedstrijd tegen een team uit de hogere regionen liep de Leidse ploeg tegen een forse nederlaag aan. Heroes Den Bosch had aan één kwart genoeg om Zorg en Zekerheid Leiden te ontmantelen. Uiteindelijk werd het 78-54 voor Heroes Den Bosch.

Al na drie minuten moest Doug Spradley naar een time-out grijpen in deze editie van de klassieker. Via onder meer driepunters van Austin Price (de Amerikaan zou er zeven raak schieten uit elf pogingen) en DJ Fenner had Heroes Den Bosch een 10-0 voorsprong genomen. Na 4,5 minuut spelen zorgde Alex Gross met twee rake vrije worpen voor de eerste Leidse punten. Pas één minuut voor het einde van het eerste kwart tekende Roeland Schaftenaar voor de enige Leidse score vanuit het veld. Heroes Den Bosch schoot met scherp, waar de Leidse ploeg grossierde in gemiste schoten. Na tien minuten spelen stond het 25-4 en wist iedereen al dat dit geen echte wedstrijd meer zou worden.

In het tweede kwart ging de Bossche storm wat liggen en kwam Zorg en Zekerheid Leiden iets beter voor de dag. Zo kwamen Stan van den Elzen en Maarten Bouwknecht tot succesvolle driepunters en wist de Leidse ploeg ook vanaf de vrije worplijn te scoren. Omdat Heroes Den Bosch via Keime Helfrich en Price bleef scoren, liep de Leidse ploeg nauwelijks in: 43-21.

Ook na de pauze duurde het lang voordat Zorg en Zekerheid Leiden enigszins bij de les was. Tajion Jones opende nog wel de score (zijn enige score van de avond), maar na een serie bommetjes van Price stond het drie minuten voor het einde van het derde kwart 62-28. Hoogtepunt van Zorg en Zekerheid Leiden was de verre buzzerbeater van Stan van den Elzen, die daarmee de stand na drie kwarten op 64-37 zette.

Met zo’n achterstand is het natuurlijk lastig om de laatste 10 minuten vol te maken. Eigenlijk wist alleen Stan van den Elzen een voldoende te halen. De Leidse forward, die ooit voor Heroes Den Bosch uitkwam, zou het duel afsluiten met 19 punten. Je zou kunnen zeggen dat Stan van den Elzen stappen aan het zetten is. Voor Liam van der Schalie en Duko Bos waren er deze avond ook speelminuten weggelegd. Dat had onder meer te maken met de vijf persoonlijke fouten van Tajion Jones en het feit dat Lucas Kruithof vanwege een enkelblessure niet inzetbaar was.

Wat tegen Heroes Den Bosch duidelijk werd, is dat de Leidse ploeg een creatieve speler mist. De Amerikanen Tajion Jones en Alex Gross (6 punten) konden deze avond, die afgesloten werd met een 78-54 nederlaag, in elk geval geen potten breken. Stan van den Elzen sloot dus af met 19 punten tegen 50% schot. Luuk van Bree en Roeland Schaftenaar pakten 7 rebounds. Marijn Ververs deelde 4 assists uit voor de Leidse ploeg, die overall een schotpercentage had van 29%.

Doug Spradley heeft nu elf dagen om zijn ploeg weer op te lappen en klaar te stomen voor de eerste wedstrijd in de FIBA Europe Cup tegen Gravelines Dunkerque. Dat wordt dan meteen ook het eerste duel in Sportcomplex 1574.