77-69

Datum: woensdag 18 oktober 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden opent Europe Cup met overwinning

Zorg en Zekerheid Leiden is de strijd om de FIBA Europe Cup goed begonnen. In de allereerste wedstrijd in Arena 1574 werd BCM Gravelines Dunkerque verslagen. Na een ruststand van 41-31 werd het 77-69 voor de Leidse formatie. Luuk van Bree was goed voor 22 punten.

De wedstrijd is 17 seconden oud als Luuk van Bree met zijn handelsmerk de driepunter voor de eerste score in het nieuwe onderkomen van Zorg en Zekerheid Leiden tekent. Toch waren het de Fransen die in de openingsfase het betere van het spel hebben. Via onder meer scores van de rappe Loren Jackson pakte Gravelines Dunkerque een 3-9 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden zocht het daarna inside via Alex Gross en Roeland Schaftenaar en kwam weer terug in de wedstrijd. De tweede driepunter van Van Bree zette beide ploegen weer naast elkaar. Na de derde driepunter van Van Bree liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 15-12. Niet voor lang, want via bommetjes van Johnny Berhanemeskel en Jackson haalde Gravelines de voorsprong weer terug: 15-21. Toch kon Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 10-0 run naar 25-21 afsluiten. Driepunters van Maarten Bouwknecht en Lucas Kruithof zorgden voor die voorsprong.

Na drie minuten in het tweede kwart dunkte Hans Vanwijn de Fransen weer op gelijke hoogte. Dat was het moment waarop Zorg en Zekerheid Leiden het gaspedaal even indrukte. Via scores van Gross en Bouwknecht plaatste de Leidse ploeg een 8-0 run naar 35-27. Memorabel was de steal van Kruithof, die de bal uit de handen van Vanwijn rukte. De laatste wapenfeiten van de eerste helft kwamen op naam van Tajion Jones met een and-1 en een driepunter: 41-31.

De tweede helft gaf een iets ander spelbeeld. Waar Zorg en Zekerheid Leiden voor rust 8 van de 15 driepuntspogingen raak schoot, was dat na de pauze 2 uit 9. De start van de Leidse ploeg was haperend met onder meer twee turnovers. Gravelines Dunkerque profiteerde niet en zag de marge weer oplopen. Via drie rake vrije worpen van Stan van den Elzen en de vijfde rake driepunter van Van Bree sloeg de Leidse ploeg weer een gaatje van 10 punten: 47-37. Zorg en Zekerheid Leiden vergat door te drukken en zag de Fransen met een 8-0 run weer terugkomen. Drie minuten voor het einde van het derde kwart bedroeg de marge nog maar één punt: 53-52. Eerst kwam er een score van Gross, die zich wel verstapte en niet meer zou terugkeren. Vervolgens voorkwam Jones dat de Fransen op voorsprong zouden komen. De score van de Amerikaan betekende 57-54 en het einde van het derde kwart.

Twee scores op rij van Schaftenaar luidden het vierde kwart in, maar aan de andere kant wilde Jackson (27 punten) van geen wijken weten. De Franse formatie bleef dicht in de buurt en wist de marge steeds tot twee punten terug te brengen. Een driepunter van Marijn Ververs kwam voor de Leidse ploeg als geroepen: 68-63 met nog drie minuten te gaan. Van Bree bracht de marge weer op zeven punten, maar opnieuw haakte Gravelines Dunkerque aan: 70-67. Nadat Jackson vanaf de lijn voor 72-69 had gezorgd, leed de Leidse ploeg balverlies. Berhanemeskel probeerde met een snelle driepunter een gelijke stand te creëren, maar zijn schot ging mis. Met nog 15 seconden op de klok werd Van Bree naar de lijn gestuurd. De Leidse topscorer benutte één vrije worp. Tot twee keer toe mocht Zorg en Zekerheid Leiden daarna nog naar de lijn en was daar foutloos. Bij 77-69 kon de eerste overwinning in de FIBA Europe Cup gevierd worden.

Luuk van Bree was goed voor 22 punten. Roeland Schaftenaar was de enige andere Leidse speler in de dubbele cijfers met 11 punten. Schaftenaar plukte ook nog eens 8 rebounds. Marijn Ververs deelde 6 assists uit, Lucas Kruithof pakte 5 steals.