De oefenwedstrijden zijn voorbij. Voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat nu het echte werk beginnen. Komende maandag wacht Belfius Mons-Hainaut in de kwalificatiereeks voor de Basketball Champions League, maar eerst staat er nog een wedstrijd op zaterdag op de rol. Om 20.00 uur neemt de Leidse ploeg het in Den Bosch op tegen Filou Oostende, als officiële openingswedstrijd van de BNXT League.

Tot nu toe werkte de formatie van coach Geert Hammink vier oefenwedstrijden af. Over de grens werd er verloren van Kangoeroes Basket Mechelen (90-85) en gewonnen van Spirou Basket Charleroi (56-93). In eigen land speelde Zorg en Zekerheid Leiden twee wedstrijden tegen Landstede Hammers. In Leiden werd er afgelopen zondag op de Open dag verloren met 74-85, maar een dag later werd er in Zwolle gewonnen met 81-85.

Echt veel zeggen die uitslagen nu ook weer niet. Als de intensiteit hoog is en er op tempo gespeeld kan worden, zie je vooral de kwaliteiten van Worthy de Jong, Jhonathan Dunn en Arunas Mikalauskas in het oog springen. Er zijn echter ook fases waarin er nog te veel naar elkaar gezocht moet worden. Asbjørn Midtgaard is zeker een aanwinst, al zou hij vaker in het spel betrokken mogen worden. Dat hij beresterk is, werkt af en toe niet in zijn voordeel, want de arbitrage geeft hem dan toch te vaak een persoonlijke fout in plaats van het voordeel van de twijfel.

In Filou Oostende treft Zorg en Zekerheid Leiden de kampioen van België. De kustbewoners, met in de gelederen de Nederlanders Keye van der Vuurst de Vries en Jesse Waleson, veroverden afgelopen seizoen al weer hun tiende landskampioenschap op rij en mag je gerust tot favoriet bestempelen in de strijd om de BNXT League SuperCup. De 21-voudig kampioen van België is rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Basketball Champions League. Zorg en Zekerheid Leiden hoopt dat podium ook te bereiken. Wat dat betreft is het duel in Den Bosch een mooie graadmeter.

In het team van coach Dario Gjergja is al jaren een belangrijke rol weggelegd voor Dusan Djordjevic. De 38-jarige Servische spelmaker is een slimme speler die de lijnen voor Filou Oostende uitstekend weet uit te zetten. Pierre-Antoine Gillet maakt momenteel deel uit van de nationale selectie van België. Doorgaans weet Filou Oostende ook wel een paar goede Amerikanen aan te trekken. Op voorhand lijkt het dus een zware dobber worden voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Tickets voor deze wedstrijd zijn hier te koop. Voor wie niet naar Den Bosch gaat, dan kun je de livestream hier vinden.


BNXT_League Eredivisie FilouOostende SuperCup

Meer nieuwsberichten