Vier jonge talenten van ZZ Leiden zijn afgelopen weekeinde nationaal kampioen 3x3 basketball geworden in de categorie U15. 

Jesse Kulk, Luuk Kuiper, Loek van Zeil en Steijn Luykx leken vóór corona met ZZ/BS Leiden op weg naar een topnotering in de eredivisie 5x5 in de zaal, maar de pandemie gooide roet in het eten van de mannen, die al een paar jaar de stabiele factor vormen van de topteams in de jeugd bij BS en ZZ Leiden. Het steeds populairder wordende 3 x 3 basketbal kreeg ook het kwartet in zijn greep en dus schreven ze in voor de 3x3 NL Tour 2021 van de NBB. 

 En met het maximale resultaat uiteindelijk. De zegereeks begon half augustus op het Jaarbeursplein in Utrecht. Dat toernooi werd door Leiduhh, zoals de ploeg zich noemt, gewonnen en daarmee was plaatsing voor de finales een feit. Voor de zekerheid hadden ze zich ook ingeschreven voor het toernooi in Amsterdam voor het geval dat het in Utrecht niet zou lukken. En passant werd ook het toernooi in de hoofdstad even gewonnen. 

 De grote dag was afgelopen zaterdag en Leiduhh was, door de twee toernooizeges, natuurlijk favoriet op het plein van het Olympisch Stadion. In de finale stonden ze voor de vierde keer tegenover Groningen. In de eerdere drie wedstrijden had Leiduhh twee keer gewonnen en één keer verloren. Met slimme, goede schutters en veel meer lengte in het team bleek Groningen een lastige tegenstander. 

 In de finale begon Groningen sterk met een goede tactiek en benutte het surplus aan lengte goed. Leiduhh had daardoor moeite met scoren en stond de hele wedstrijd achter. Pas in de laatste minuut lukte het om langszij te komen tot 8-8. Met nog 11 seconden op de klok was er nog precies genoeg tijd voor één aanval. In de laatste seconden lukte het om winnende punt (9-8) te maken. 


Eredivisie U16

Meer nieuwsberichten