77-53

Datum: zaterdag 9 januari 2021 · 16:00

ZZ Leiden te sterk voor BAL

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste zege in een oefenwedstrijd binnen. Waren eerder Landstede Hammers en Donar nog te sterk voor de Leidse formatie, zaterdagmiddag werd het bezoekende Basketbal Academie Limburg verslagen. Vooral na rust (41-36) snelde de Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 77-53 overwinning. Zondag wordt er nog geoefend in Leeuwarden, komende zaterdag begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Donar.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het zaterdagmiddag stellen zonder Carrington Love (rug), Troy Koehler (enkel) en Mees van ’t Hoff (hersenschudding). Toch had coach Geert Hammink nog zes spelers op de bank zitten. De Leidse ploeg opende met Marijn Ververs, Michael Finke, Romano Sibilo, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi.

Ververs opende namens Zorg en Zekerheid Leiden met een driepunter, maar de Limburgers waren daarvan niet onder de indruk. Via onder meer enkele driepunters van Sander Hollanders scoorde BAL acht punten op rij voor de grootste voorsprong: 5-10. De Leidse ploeg zette daar, onder aanvoering van een zeer actieve Nzekwesi, meteen zeven punten tegenover.
Giddy Potts maakte een goede indruk door meteen een drive in te zetten voor een and-1. Telkens wanneer de Leidse ploeg uitliep, kwam BAL weer snel terug. Hoewel de Limburgers een laag schotpercentage noteerden, waren het de 9 aanvallende rebounds (12 second chance points tegen 0 voor Zorg en Zekerheid Leiden) voor rust die de bezoekers in de race hielden. Hollanders liet zich niet onbetuigd met vijf rake driepunters, maar kwam na rust niet meer in het verhaal voor.

Nadat het eerste kwart bij 24-19 was afgesloten, was die marge bij rust niet veranderd: 41-36. Ververs en Nzekwesi waren allebei al goed voor 10 punten. Jamayro de Windt, die bij BAL al wat eredivisieminuten had gepakt, maakte zijn debuut voor Zorg en Zekerheid Leiden. Na de pauze kwam overigens ook Max Pikaar voor het eerst in preseason 2.0 binnen de lijnen.

Na de pauze scherpte Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging aan. De bezoekers kregen weinig uitgelezen kansen meer en het aantal aanvallende rebounds nam af naar vijf stuks, waar de Leidse ploeg er 19 pakte. Bij 42-41 gooide Zorg en Zekerheid Leiden er een 11-0 run tegenaan en daarmee was de spanning uit de wedstrijd. Via 58-43 na drie kwarten werd het uiteindelijk 77-53.

Nzekwesi buffelde zich door naar een double (19 punten, 10 rebounds) en Van Bree kwam na een goede fake even lekker door met een fraaie dunk. Calvin Poulina knalde er een verre driepunter in, waarna Worthy de Jong nog even snel wat scores aaneenreeg. De Jong sloot af met 16 punten, Ververs kwam aan 14 punten en Potts droeg nog 10 punten bij.