De tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale van de BNXT play-offs is sinds gisteravond bekend. Het is niet Telenet Giants Antwerp, de nummer 1 van de Elite Gold, geworden, maar Spirou Basket Charleroi. De ploeg uit het zuiden van België, de nummer negen van de Elite Gold, wist beide duels winnend af te sluiten.

Mogelijk speelde het missen van het landskampioenschap Telenet Giants Antwerp parten. Plus natuurlijk het feit dat de Belgische bekerwinnaar het zonder Ferdinand Zylka en Roby Rogiers moest stellen. Dat het verschil feitelijk zo groot was is toch wel verrassend. In Charleroi werd het afgelopen donderdag 85-67. In Antwerpen pakte Spirou Basket Charleroi opnieuw de winst, dit keer met 67-77.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft na het behalen van het kampioenschap op tweede pinksterdag een weekje geen wedstrijden hoeven spelen. Het team kon dat goed gebruiken om even op adem te komen na een maximale serie tegen Donar, waarbij om de dag gespeeld moest worden.

Nu staat nog het toetje van het basketbalseizoen op het programma, namelijk de BNXT play-offs. Daar is volop in gespeeld. Als landskampioen stroomt Zorg en Zekerheid Leiden, de titelverdediger, in de halve finale in. Er worden twee wedstrijden gespeeld. Omdat de Leidse formatie in de Elite Gold hoger dan Spirou Basket Charleroi is geëindigd, wordt de eerste wedstrijd in België gespeeld. Dit duel staat gepland voor maandag 5 juni, aanvang 20.30 uur. Twee dagen later, op 7 juni, wordt er in de Vijf Meihal gespeeld. De ploeg die over twee wedstrijden meer punten heeft gemaakt, gaat door naar de eindstrijd. In de andere halve finale neemt Hubo Limburg United het op tegen Filou Oostende. In tegenstelling tot afgelopen jaar wordt de finale afgewerkt volgens het best of three principe.

In de Elite Gold wist Zorg en Zekerheid Leiden beide duels tegen Spirou Basket Charleroi winnend af te sluiten. Op 1 april werd er in eigen huis met 86-66 gewonnen, waarbij het verschil overigens pas na rust (42-39) werd gemaakt. Deion Hammond (19 punten) pakte met een serie driepunters uit om het verschil verder op te laten lopen. Jhivvan Jackson, de nummer 5 van de topscorerslijst kwam niet verder dan 6 punten. Nathan Kuta, de Nederlandse center, tekende voor 11 punten. Mede dankzij vijf rake driepunters werd Alexandre Libert topschutter met 19 punten.

Op 19 april vond de return plaats. Door verkeersopstoppingen kwam Zorg en Zekerheid Leiden laat aan in Charleroi. Dit keer was Jackson wel op schot. Na 10 minuten had de Amerikaan al 14 punten gescoord. Hij zou overigens eindigen pop 30 punten. Nathan Kuta moest dat duel overigens missen vanwege een blessure. Zorg en Zekerheid Leiden had het lastig, stond vrijwel het gehele duel op achterstand, maar wist er bij 84-84 toch een verlenging uit te slepen. Daarin liet Thomas Rutherford zich gelden. Het gaatje was geslagen en uiteindelijk pakte Zorg en Zekerheid Leiden de winst met 89-98. Zes Leidse spelers scoorden in de dubbele cijfers: Hammond (19), David Collins (18), Erikas Venskus (14), Maarten Bouwknecht (13), Rutherford (11) en Luuk van Bree (11).

Spirou Basket Charleroi werd in de eerste ronde van de Belgische play-offs met 2-0 uitgeschakeld door Limburg United. In de BNXT play-offs ging het beter. Circus Brussels Basket, Aris Leeuwarden, Stella Artois Leuven Bears en Telenet Giants Antwerp werden verslagen door de ploeg uit Charleroi. Een ploeg in de winning mood is voor iedere formatie een geduchte tegenstander. Zorg en Zekerheid Leiden zal dus bij de les moeten zijn in de luidruchtige thuishaven van Spirou Basket Charleroi.


BNXT_League BNXT_play-offs Charleroi Eredivisie Halve_finale Spirou_Basket

Meer nieuwsberichten