45-68

Datum: zaterdag 27 mei 2023 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden sleept er een vijfde wedstrijd uit

4200 fans van Donar kwamen naar MartiniPlaza om het kampioenschap van Donar te vieren. Zorg en Zekerheid Leiden wilde daar echter niet aan meewerken, tot genoegen van de 100 Leidse fans in de zaal. De basis werd al in de eerste vijf minuten gelegd, waarin de Leidse ploeg een 1-16 voorsprong pakte. Dat verschil werd gaande de wedstrijd nog uitgebreid. Met 45-68 was het de vierde keer dat de bezoekende ploeg de winst pakte. De beslissende wedstrijd vindt aankomende maandag om 14.00 uur in de Vijf Meihal plaats.

Het is een bijzondere finaleserie. Donar was op matchpoint gekomen door twee keer in de Leidse Vijf Meihal te winnen., maar men wist ook dat Zorg en Zekerheid Leiden in Groningen kon winnen. Zorg en Zekerheid Leiden verstoorde het feestje al meteen met een dunk van Thomas Rutherford, een driepunter van Luuk van Bree en de enige score van David Collins. Binnen twee minuten moest Andrej Stimac bij een stand van 0-7 naar de time-out grijpen. Dat maakte echter weinig uit, want Zorg en Zekerheid Leiden ging door met twee scores op rij van Marijn Ververs. Pas na drie minuten zette Donar de eerste score (een vrije worp van Viktor Gaddefors) op het bord.

Daar bleef het nog niet bij, want via een driepunter van de goed spelende Luuk van Bree en een inside score van Rutherford was het na vijf minuten spelen 1-16 in Leids voordeel. Toen de rook na 10 minuten was opgetrokken gaf het scorebord 8-23 aan. Donar had slechts één field goal gescoord en al 10 turnovers genoteerd.

In het tweede kwart begon het wel iets beter te lopen bij Donar. Na een paar Leidse turnovers trapte coach Doug Spradley even op de rem. Toch kwam Donar verder dichterbij, ook al gooide Gaddefors vanaf de lijn een airball. Met nog anderhalve minuut te spelen, pakte Spradley bij een stand van 22-29 zijn tweede time-out. Met succes, want via een driepunter van Van Bree en een lay-up van Maarten Bouwknecht klonk het rustsignaal bij 22-34.

Net als in het eerste kwart hield Zorg en Zekerheid Leiden na rust lange tijd van scoren af. Pas na bijna vier minuten schoot Peter Olisemeka een vrije worp raak. De Leidse ploeg had op dat moment al weer zes punten in de tas zitten: 23-40. Lange tijd bleef het verschil schommelen tussen 16 en 19 punten. Het kwart werd uiteindelijk afgesloten bij 35-51.
In het vierde kwart stond de Leidse verdediging weer als een huis. Bouwknecht en de jarige Stan van den Elzen strooiden met driepunters. Zo liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 35-66 voorsprong met nog drie minuten te gaan. Het schier onmogelijke ging gebeuren. In het hol van de leeuw er een vijfde wedstrijd uit slepen. Overigens, zo vertelde basketbalarchivaris Jacob Bergsma, is het nooit eerder in een finale gebeurd dat de eerste vier wedstrijden door de bezoekende ploeg werden gewonnen.

In de slotfase knabbelde Donar nog wat van de achterstand af, maar de 45-68 overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden kwam geen moment in gevaar. Maandag staat de vijfde en beslissende wedstrijd in Leiden op het programma. Eén keer eerder speelden beide ploegen op 29 mei een beslissende wedstrijd tegen elkaar en dat was in 2011. Die wedstrijd met die drie verlengingen.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden speelden de Nederlandse spelers een prima wedstrijd. Luuk van Bree werd topscorer met 15 punten, gevolgd door Maarten Bouwknecht met 12 punten en Marijn Ververs met 10 punten. Roeland Schaftenaar werd toprebounder met 6 stuks. Marijn Ververs deelde 5 assists uit en pakte ook nog eens 4 steals.