80-91

Datum: dinsdag 13 juni 2023 · 20:30
Locatie: COREtec Dôme, Oostende

ZZ Leiden pakt de treble

Voorafgaand aan dit seizoen had eigenlijk niemand verwacht dat er prijzen gewonnen zouden worden, laat staan drie. En dan in de laatste wedstrijd van het seizoen in Oostende nota bene de titel van de BNXT League te prolongeren door met 80-91 te winnen. Bekerwinnaar, Nederlands kampioen en nu opnieuw kampioen van de BNXT League. Wat een ongelooflijk seizoen!

Na de nederlaag van afgelopen zondag in eigen huis, baalden de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden wel even, want kampioen worden in eigen huis is natuurlijk veel leuker. Maar toch bleef de ploeg geloof houden in de titel. Waren in de nationale en BNXT play-offs immers niet alle uitwedstrijden gewonnen, terwijl het in de Vijf Meihal stukken moeilijker ging?

In de eerste vier minuten in een geel gekleurde hal van Filou Oostende ging het in de beginfase redelijk gelijk op. Thomas Rutherford scoorde 6 van de eerste 10 punten. Halverwege het kwart sloeg de Leidse ploeg even een klein gaatje, maar Filou Oostende haakte weer aan. Een verre driepunter in de buzzer van Erikas Venskus bezorgde Zorg en Zekerheid Leiden een 19-22 voorsprong na het eerste kwart.

Het tweede kwart zal ongetwijfeld de boeken ingaan als het beste kwart van Deion Hammond. De Amerikaan leek niet te kunnen missen en was in dit kwart goed voor vijf driepunters en 17 punten. Met nog vier minuten te gaan was er nog weinig verschil tussen beide ploegen (35-38), maar daarna gaf Zorg en Zekerheid Leiden gas. In de laatste fase van dit kwart vielen driepunters van Maarten Bouwknecht en Hammond (drie keer) goed. Zo kon de Leidse ploeg gaan rusten met been 43-52 voorsprong.

Na de pauze had Filou Oostende wat aanpassingen gedaan en dat zorgde er in elk geval voor dat Hammond niet meer aan scoren toe kwam. Zorg en Zekerheid Leiden zag Marijn Ververs 4 punten scoren, maar in de eerste vijf minuten waren dat ook de enige scores van Zorg en Zekerheid Leiden. Halverwege het kwart zette Keye van der Vuurst de Vries de Belgische kampioen voor het eerst na rust op een voorsprong: 57-56. Zorg en Zekerheid Leiden leek de weg kwijt en kwam zelfs met zeven punten achter te staan: 64-57. Ververs (19 punten in totaal, 17 na rust) nam zijn ploeg verder bij de hand als aanvoerder en bracht Zorg en Zekerheid Leiden aan het eind van het derde kwart terug tot 66-65.

Binnen anderhalve minuut moest Filou Oostende in het vierde kwart vluchten in een time-out. Tot twee keer toe werd Roeland Schaftenaar dicht bij de ring vrijgespeeld. Na die minuut overleg wilde het nog steeds niet vlotten bij Filou Oostende. Via twee scores van Ververs en nog eentje van Schaftenaar had Zorg en Zekerheid Leiden een 10-0 neergezet om een voorsprong te pakken van 66-75. Via driepunters van Van der Vuurst de Vries en Tre’Shawn Thurman kwam de Belgische recordkampioen terug tot 72-77. Weer kwam Ververs met het antwoord, waarna David Collins na een steal zelfs voor 72-81 tekende.

In een hectische slotfase gebeurde er van alles. Pierre-Antoine Gillet kon na twee technische fouten vertrekken en ook Dario Gjergja, die meters het veld was ingelopen, kreeg een technische fout. Bouwknecht benutte twee vrije worpen om Zorg en Zekerheid Leiden op anderhalve minuut van het einde op een 74-83 voorsprong te zetten. Via het maken van fouten probeerde Filou Oostende terug te komen. Collins miste inderdaad twee keer op rij, maar Bouwknecht liet zich bij een stand van 78-83 niet van de wijs brengen. Met nog 39 seconden op de klok schoot Luuk van Bree, die eigenlijk de hele wedstrijd onzichtbaar was, met een driepunter de wedstrijd in het slot. Ook Rutherford bleef dit maal weer koel vanaf de vrije worplijn. Na een score van Nikola Jovanovic kreeg Van der Vuurst de Vries zijn tweede technische fout, wat uitsluiting betekende. Van der Vuurst de Vries had eerder al samen met Hammond een technische fout gekregen). Bouwknecht benutte de toegekende vrije worp voor 80-91, waarna voor de derde keer dit seizoen een Leids feestje kon beginnen.

Deion Hammond werd topscorer met 22 punten. Marijn Ververs was goed voor 19 punten en 5 assists. Thomas Rutherford noteerde 12 punten en 7 rebounds. De tot MVP van de finaleserie uitgeroepen David Collins tekende voor 10 punten en 7 rebounds. Ook Maarten Bouwknecht kwam tot 10 punten en deelde daarnaast 5 assists uit.