Zorg en Zekerheid Leiden trekt zaterdag naar Friesland om het in altijd gezellige Kalverdijkje op te nemen tegen Aris Leeuwarden. Bij de Friezen is coach Tony van den Bosch vertrokken naar België. Zijn voormalige assistent Anne van Dijk neemt de rest van het seizoen de honneurs waar.

Door het wegvallen van Dutch Windmills werd het de afgelopen week toch wat rustiger voor Zorg en Zekerheid Leiden. Nadat er afgelopen zaterdag nog simpel was gewonnen van Feyenoord Basketball Rotterdam, leverde de wedstrijd van afgelopen dinsdag tegen Donar een nederlaag op: 82-85. Het zwakke spel in het eerste kwart vormde de basis voor de nederlaag. Kort na het begin van het tweede kwart stonden de nog steeds zonder Mohamed Kherrazi spelende Leidenaren met 12-34 achter. Het pleit voor het karakter van de ploeg dat er op het einde toch nog een kans was om er een verlenging uit te slepen. Dinsdag mag Zorg en Zekerheid Leiden in Groningen revanche nemen tegen Donar.

Op het menu van zaterdag staat Aris Leeuwarden. De nieuwe hoofdcoach Anne van Dijk liet in een interview blijken dat hij vooral verdedigend op één lijn zat met Van den Bosch. Aanvallend wil Van Dijk wel wat dingetjes anders doen. “Mijn sausje smaakt iets anders dan het sausje van Tony”, aldus Van Dijk.

In de drie eerdere ontmoetingen ging de winst telkens naar Zorg en Zekerheid Leiden. In het eerste treffen in Friesland opende de Leidse ploeg met een 15-29 tussenstand na 10 minuten. Lange tijd schommelde het verschil rond de 15 punten. In het laatste kwart kwamen de Friezen onder aanvoering van rasschutter Nick Masterson (31 punten) terug tot 72-81. Darius Thompson reageerde echter attent en zorgde met 27 punten en 13 rebounds dat de winst mee terug ging naar Leiden: 81-95. Maurice Watson Jr. bleef in dit duel aan de kant.

Op 16 januari kwamen beide ploegen in Leiden in actie. Ook dit keer sloeg Zorg en Zekerheid Leiden al in het eerste kwart toe: 31-18. Via een ruststand van 46-34 werd het uiteindelijk 96-75. De Leidse ploeg had drie spelers met 20 punten of meer: Thompson 29, Clayton Vette 23 (5 driepunters) en Worthy de Jong 20. Bij Aris kwam Masterson aan 23 punten.

Iets meer dan drie weken later was het weer raak in Leiden. Aris pakte een 2-8 voorsprong, maar na tien minuten stond het al 27-20 voor. Na rust liep het verschil op naar 36 punten (78-42), waarna de Friezen nog iets terug deden: 91-64. Kenneth Simms werd topschutter met 21 punten. Vette en De Jong tekenden allebei voor 18 punten.

Afgaande op de resultaten zou Zorg en Zekerheid Leiden moeten kunnen winnen in Leeuwarden. De vraag is niet alleen wat voor listen Van Dijk als nieuwe coach gaat verzinnen, maar ook hoe de Leidse ploeg het verlies tegen Donar heeft verwerkt. Bijkomend nadeel van die nederlaag was, dat het gat met Landstede Basketbal nog maar twee punten bedraagt. De Zwollenaren raakten door het terugtrekken van Dutch Windmills twee nederlagen kwijt. Waar tot voor kort de eerste plaats redelijk safe leek, is het nu knokken geblazen om de competitie als eerste af te sluiten. Een nederlaag in Friesland past dan ook niet in het plaatje.


Aris Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten