90-68

Datum: zaterdag 11 september 2021 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden loopt eerste prijs mis

Zorg en Zekerheid Leiden hoeft vooralsnog geen ruimte te maken in de prijzenkast. Filou Oostende was in de wedstrijd om de BNXT Supercup een maatje te groot voor de Leidse formatie. Via een ruststand van 39-49 ging de winst met 68-90 naar de Belgische kampioen. Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu richten op de kwalificatiewedstrijden voor deelname aan de Basketball Champions League, waarvoor maandag in Italië tegen Belfius Mons-Hainaut moet worden aangetreden.

In de Maaspoort kende Zorg en Zekerheid Leiden een goede start. Mede door 7 snelle punten van Jhonathan Dunn, waaronder een lekkere dunk, sloeg de Leidse formatie het eerste gaatje: 17-10. Eem time-out van Filou Oostende pakte goed uit voor de Belgische kampioen. Via een 0-12 run namen de Belgische kustbewoners de leiding over: 17-22. Na tien minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 18-25 achterstand aan.

In het tweede kwart pakte Filou Oostende een voorsprong van 10 punten. Een run van zes Leidse punten was de aanzet voor wat meer spanning. Een tweede driepunter van Dunn bracht de stand op twee minuten voor de rust op 36-40. Pierre-Antoine Gillet betaalde Dunn echter met gelijke munt terug, waarna Filou Oostende nog zes punten op rij scoorde. Een miraculeuze driepunter van Dunn in de buzzer zorgde voor een 39-49 ruststand.

De tweede helft was nog geen anderhalve minuut oud of Geert Hammink moest zijn manschappen weer naar de kant halen. Via scores van Dusan Djordjevic en Phil Booth (driepunter) was het verschil reeds opgelopen tot 15 punten: 39-54. Deze kloof bleef in een groot deel van het derde kwart gehandhaafd, ondanks goed weerwerk van Asbjørn Midtgaard en Luuk van Bree. Aan Belgische zijde strooide Keye van der Vuurst de Vries met assists. De Rijswijker zou uiteindelijk eindigen met 13 assists. Tegen het einde van het derde kwart gaf Filou Oostende nog wat extra gas: 54-75 na drie kwarten.

In de eerste minuut van het vierde kwart tekende Quincy Tjon Affo in zijn oude thuishaven voor 56-79. Daarna zorgde Mikael Jantunen voor het grootste verschil in de wedstrijd: 56-81. Zo kabbelde de wedstrijd naar zijn einde, met Filou Oostende als terechte winnaar: 68-90. Zondagochtend mag de Leidse ploeg zich al weer melden om naar Italië te vliegen.
Jhonathan Dunn werd topschutter met 22 punten. Ook Asbjørn Midtgaard (16) en Luuk van Bree (11) eindigden in de dubbele cijfers.