81-85

Datum: maandag 6 september 2021 · 17:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden slaat in laatste kwart toe

Zorg en Zekerheid Leiden heeft maandagmiddag revanche genomen voor de nederlaag tegen Landstede Hammers een dag eerder. Daar zag het overigens lange tijd niet naar uit. Een te statisch spelend en vooral zoekend Zorg en Zekerheid Leiden werd in het derde kwart op ruime achterstand gezet (68-51), maar ontbrandde in de laatste 10 minuten. Onder aanvoering van Worthy de Jong (16 punten in het vierde kwart) ging de intensiteit omhoog en kwam er snelheid in het Leidse spel. Dat leidde in de laatste minuut tot een Leidse voorsprong, die niet meer werd weggegeven: 81-85.

Net als een dag eerder opende Geert Hammink met Marijn Ververs, Jhonathan Dunn, Einaras Tubutis, Arunas Mikalauskas en Asbjørn Midtgaard. Binnen een minuut had Dunn er al een drietje in liggen en dat voorbeeld werd snel gevolgd door een bommetje van Mikalauskas. Na een dunk en een gewone score van Dunn was het na vier minuten al 3-12. Een time-out van de Hammers was dan ook logisch. Mikalauskas had het in het eerste kwart op zijn heupen. De Litouwer kreeg assistentie van Midtgaard, waardoor de voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden in stand bleef: 15-22 na 10 minuten spelen.

In het tweede kwart bleef de Leidse ploeg lange tijd op een kleine voorsprong, al was daar wel een verre driepunter op de rand van de schotklok van Maarten Bouwknecht voor nodig: 28-31. In de laatste minuut voor de pauze liep Landstede Hammers echter uit naar een 43-39 ruststand.

Het derde kwart stond vooral in het teken van Landstede Hammers. Bij Zorg en Zekerheid Leiden was het nog steeds zoeken geblazen en dat leidde niet tot goede schoten of makkelijke scores. Na vijf minuten keek de brigade van Hammink al tegen een achterstand in de dubbele cijfers aan: 55-44. Vlak voor het einde van het kwart was de achterstand gegroeid naar 17 punten, al was het laatste woord van deze periode voor Worthy de Jong, die voor 68-53 tekende.

In de laatste rondgang was het de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden nog wat aan de stand wilde veranderen. En dat gebeurde ook. Via een drietje van Bouwknecht werd de weg terug ingezet. Na anderhalve minuut begon De Jong zich nog meer met de wedstrijd te bemoeien. De Leidse speler was simpelweg niet meer te houden en scoorde in dit kwart 16 van zijn 20 punten. Via back-to-back driepunters van Luuk van Bree en De Jong werd het na vier minuten spelen 72-66.

Na een onsportieve fout van Nigel van Oostrum was het eerst Dunn, die twee vrije worpen benutte. Daarna was De JOng Binnen zeven seconden na de zijkantbal al weer succesvol: 77-76. Na een score van Noah Dahlman kwam Zorg en Zekerheid Leiden door met twee drietjes op rij van De Jong en Dunn (na een steal van De Jong). Landstede Hammers kwam niet meer tot score, waarna Dunn op 23 seconden van het einde vanaf de lijn voor 79-84 zorgde. Na een nieuwe tegenscore van Dahlman werd Mikalauskas 9 seconden voor tijd op de lijn neergezet. De Litouwer benutte zijn eerste vrije worp en dat was genoeg voor de karaktervolle zege van Zorg en Zekerheid Leiden: 81-85.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Jhonathan Dunn 23 (64% schot, 3 drietjes, 5 rebounds), Worthy de Jong 20 (62% schot), Asbjørn Midtgaard 13, Arunas Mikalauskas 10 (8 rebounds, 6 assists), Maarten Bouwknecht 6 (4 assists), Luuk van Bree 6 (5 rebounds), Einaras Tubutis 5 en Marijn Ververs 2 (6 rebounds).