De selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball krijgt steeds verder vorm. Met de 2.03 meter lange Thomas Rutherford heeft de Leidse club een speler voor onder de borden aangetrokken. De 25-jarige Amerikaan, die overkomt van het Zwitserse Starwing Basket Regio Basel, heeft vandaag een contract voor het aankomende seizoen getekend.

Thomas Rutherford (geboren 9 januari 1997 in San Diego) kwam voor zijn collegeperiode uit voor Grossmont High School in Californië. Daarna sloot hij in 2016 via een scholarship aan bij de UC Irvine Anteaters. Rutherford, die meestal vergezeld wordt van de voornaam Tommy, was op zijn eerste collegeseizoen na in vrijwel alle wedstrijden de startende center. In zijn laatste seizoen stond Rutherford gemiddeld 20 minuten binnen de lijnen en daarin was hij goed voor 10.1 punten (tegen 68,5% schotpercentage) en 4.3 rebounds. Hij kreeg in zijn laatste twee seizoenen een eervolle vermelding voor het All-Big West. In 2020 werd hij winnaar van de Big West Best Hustle Award. In het seizoen 2017-2018 maakte Rutherford overigens deel uit van het All-Big West First Team.

Rutherford werd niet gedraft voor de NBA, waarop de Amerikaanse center zijn vizier richtte op Europa. Racing Lux, dat in de hoogste competitie van Luxemburg uitkomt, werd zijn eerste Europese ploeg. Rutherford zette daar gemiddelden neer van 19.7 punten (58,2% schot), 16.5 rebounds en 1.3 blocks per wedstrijd.

Afgelopen seizoen kwam Rutherford uit voor Starwing Basket Regio Basel, een van de ploegen in de hoogste afdeling van Zwitserland. In 25 wedstrijden stond de Amerikaan gemiddeld 34,5 minuten binnen de lijnen. In die speeltijd was hij gemiddeld goed voor 15.3 punten (61,4% schot), 11.4 rebounds (beste rebounder in de competitie) en 1.3 blocks. In december pakte Rutherford in een wedstrijd 24 rebounds. Omdat hij ook tot 17 punten en 2 assists kwam, haalde hij in die wedstrijd een efficiency rating van 40.

“Met Tommy halen we een zeer vaardige 5 (center) in huis”, stelt hoofdcoach Doug Spradley. “Hij is een hele goede rebounder en een solide post speler.”


Contract Eredivisie Thomas_Rutherford

Meer nieuwsberichten