Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft de tweede Amerikaanse speler voor aankomend seizoen vastgelegd. B.J. Stith tekende vandaag een contract dat hem voor één seizoen aan de Leidse club verbindt.

Broderick Jamal Stith (geboren 5 december 1995) wordt vooral aangeduid met zijn initialen B.J. Samen met zijn broer Brandan hielp hij Brunswick High School aan drie kampioenschappen in hun staat. In zijn laatste jaar high school speelde hij voor de gerenommeerde Oak Hill Academy.

De 1.96 meter lange Stith begon zijn collegecarrière bij Virginia, maar dat was geen succes. Na één seizoen stapte de guard over naar Old Dominion, waar zijn vader Bryant – een voormalige NBA-speler- coach was en waar hij samen met zijn broer Brandan kon spelen. In zijn eerste seizoen bij Old Dominion, dat uitkomt in de Conference USA, was Stith al goed voor 10.7 en 4.2 rebounds punten per wedstrijd. Als junior gingen zijn statistieken verder omhoog naar 14.2 punten en 5.7 rebounds per duel. Het leverde hem een uitverkiezing op als Third Team All-Conference USA.

Als senior tekende Stith, die ook van buiten de driepuntscirkel gevaarlijk is, gemiddeld voor 16.8 punten en 7.5 rebounds per wedstrijd. Hij werd uitgeroepen tot Conference USA Player of the Year. Tevens werd B.J. door de National Association of Basketball Coach als All-District gekozen. AP waardeerde zijn spel met een Honorable Mention All-American. Hij leidde zijn team naar het NCAA Tournament, waar Old Dominion ondanks 14 punten en 10 rebounds van Stith sneuvelde tegen Purdue.

Stith kwam vorig seizoen al op de radar van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball voor, maar koos om voor veel geld in Griekenland te gaan spelen bij Ionikos Nikaias. Stith belandde daar op de bank. Net voor de jaarwisseling stapte hij over naar Leuven Bears. Daar speelde hij slechts twee wedstrijden voordat het seizoen vanwege corona voortijdig werd afgesloten.
Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is er dit keer wel in geslaagd om Stith vast te leggen. Eddy Casteels, oud-coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, werkte vorig seizoen bij Leuven Bears enige tijd met Stith. Hij is laaiend enthousiast over de Amerikaan.

Kijk voor beelden van Stith hier en hier.

“B.J. is een puzzelstuk dat weer goed past bij de spelers die wij al getekend hebben”, geeft coach Geert Hammink aan. “Veelzijdig, hoog basketbal IQ en een sterke mentaliteit. Fans van Zorg en Zekerheid Leiden zullen B.J. voornamelijk op de drie zien spelen. Verdedigend kan hij ook werk opknappen op de twee en in ‘small-ball’ situaties ook op de vier. Een optimale situatie voor ons als coaches. Bijzonder blij dat we hem dit weekend mogen verwelkomen.”

In de komende dagen gaan Geert Hammink en de technische staf verder met het invullen van de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball voor het seizoen 2020-2021. Eerder werden Worthy de Jong, Marijn Ververs, Troy Koehler, Luuk van Bree, Desure Buie en Emmanuel Nzekwesi al vastgelegd.


B.J.Stith Eredivisie

Meer nieuwsberichten