Zorg en Zekerheid Leiden is afgelopen donderdag in de prijzen gevallen. Twee van de Leidse Sportprijzen 2022 gingen naar de Leidse basketbalclub: Sportploeg van het jaar 2022 en Coach van het jaar 2022.

Dit jaar werden de prijzen weer fysiek uitgereikt in de categorie sportvrouw, sportman, parasporter, sportploeg en sportcoach van het jaar. De uitreiking vond plaats in Gebr. de Nobel.
Zorg en Zekerheid Leiden legde afgelopen seizoen beslag op de allereerste titel van de BNXT League, haalde de finale van de Nederlandse play-offs en bereikte de halve finale van de FIBA Europe Cup. Met die resultaten besloot de jury de prijs aan Zorg en Zekerheid Leiden toe te kennen. De Leidse formatie bleef zodoende DIOK (rugby) en LSG (schaken) voor. De prijs werd uitgereikt door Sid Bruinsma, die in de jaren zeventig en tachtig als basketballer furore maakte in Leiden en heel het land.

De prestaties van Zorg en Zekerheid Leiden werden ook toegeschreven aan Geert Hammink. De coach van het Nederlandse kampioensteam van 2021 en het BNXT League-kampioensteam van afgelopen seizoen verwees Max Machado (rugby) en Jan Klerks (roeien) naar het tweede plan. Hammink moest zelf verstek laten gaan vanwege verplichtingen in Duitsland, waar hij als coach verbonden is aan Fraport Skyliners. Zijn prijs werd door Gerard van den Berg overhandigd aan bestuurslid Niek van Bemmel.

Karolien Florijn werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. Bij de sportmannen ging de titel naar Kjeld Nuis. De prijs voor Parasporter van het jaar ging naar rolstoelrugbyer Davy van den Dop. Er was ook nog een publieksprijs. De in Amerika studerende hardloopster Amina Matoug viel deze eer te beurt.


Coachvanhetjaar Eredivisie LeidseSportprijzen Sportploeg

Meer nieuwsberichten