Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft de eerste buitenlandse aanwinst vastgelegd. De 1.96 meter lange Tajion Jones zette vanochtend zijn handtekening onder een contract dat hem voor komend seizoen verbindt aan de Nederlandse en BNXT-kampioen. De 24-jarige guard is afkomstig van UNC Asheville.

Tajion Jones (geboren 11 februari 1999) had een goede carrière op Oak Ridge High School. In zijn laatste seizoen was de Amerikaan gemiddeld goed voor 18.5 punten, 5.3 rebounds, 4.2 assists en 3.1 steals per wedstrijd. Uit diverse aanbiedingen van colleges koos Jones voor UNC Asheville.

Zijn eerste jaar kwam hij niet in actie, maar werd beschouwd als redshirt. In het seizoen 2018-2019 maakte hij zijn debuut voor de Bulldogs. Elk jaar boekte Jones progressie. Als junior was hij gemiddeld goed voor 3.4 rake driepunters per wedstrijd. Dat was een nieuw record voor UNC Asheville en daarmee stond hij zesde op de lijst van de NCAA.

Vanwege corona had iedere speler de mogelijkheid om een jaar langer op college te blijven. Dat deed Jones ook. Afgelopen seizoen was hij gemiddeld goed voor 14.8 punten, 5.2 rebounds, 1.2 assists en 1.0 steals per wedstrijd. In 30 van de 35 wedstrijden scoorde hij in de dubbele cijfers. Uiteindelijk werd hij de alltime scoring leader van UNC Asheville met 1.998 punten over zijn collegecarrière. Afgelopen seizoen evenaarde hij twee keer het record rake driepunters per wedstrijd, namelijk 8 stuks. Het leverde hem een plaats op in het All-Big South First Team en het All-Big South Tournament Team. Jones werd de eerste speler ooit in de Big South die meer dan 1800 punten (1987), 600 rebounds (676) en 300 driepunters (360) in een carrière maakte.

Na zijn collegeperiode werd Jones niet gedraft voor de NBA, de Amerikaanse profcompetitie. Wel kwam hij tijdens de Summer League uit voor de Charlotte Hornets, maar dat leverde hem geen profcontract op. Europa is dan een mogelijkheid om toch professioneel te basketballen en dat gaat dus gebeuren bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

Coach Doug Spradley is blij dat Zorg en Zekerheid Leiden Basketball Jones voor komend seizoen heeft vastgelegd. “Tajion is een speler waar we al vroeg naar hebben gekeken. Hij is een speler die op de 2- en de 3-positie kan spelen. Hij is een goede allrounder. In de afgelopen jaren schoot hij meer dan 40% van zijn driepunters raak. We kijken er naar uit om daar gebruik van te maken.”

Met het vastleggen van Jones telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu zeven contractspelers: Marijn Ververs, Maarten Bouwknecht, Stan van den Elzen, Luuk van Bree, Lucas Kruithof, Roeland Schaftenaar en Tajion Jones. Daarnaast gaan de jongelingen Duko Bos en Liam van der Schalie komend seizoen opnieuw meedraaien.


Eredivisie Spelersnieuws Tajion_Jones

Meer nieuwsberichten