Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat woensdag de laatste wedstrijd uit de eerste groepsfase van de FIBA Europe Cup op het spel. In de Vijf Meihal is PVSK-Veolia te gast. De Hongaarse club bezorgde de Leidse ploeg destijds een van de twee nederlagen tot nu toe. Tijd dus voor revanche.

In Hongarije ging Zorg en Zekerheid Leiden met 87-77 onderuit. Plaatsing voor de volgende ronde van de FIBA Europe Cup leek ineens ver weg. Wil een ploeg doorgaan, dan mag er thuis niets verloren worden en moet er buitenhuis mogelijk ook nog een keer gewonnen worden. Omdat Benfica de grote favoriet in de groep was en misschien wel als onverslaanbaar werd geacht, was de nederlaag best een klap voor de Leidse ploeg.

Maar Zorg en Zekerheid Leiden verraste een week later met de zege tegen Benfica. Tegen Inter Bratislava werd plaatsing voor de volgende ronde afgedwongen door in Bratislava met 78-88 te winnen. Daarmee was dus aan alle voorwaarden voldaan: thuis alles winnen en uit één wedstrijdje meepakken.

Hoewel, thuis zijn natuurlijk nog niet alle duels gewonnen. Er rest immers nog een groepswedstrijd tegen PVSK-Veolia. Een wedstrijd met een ploeg waar Zorg en Zekerheid Leiden nog een appeltje mee te schillen heeft.

Overigens kan het zo maar zijn dat het duel nog van belang is. Want als Inter Bratislava op een eerder tijdstip op woensdag van Benfica weet te winnen, dan zou Zorg en Zekerheid Leiden nog groepswinnaar kunnen worden. Immers, bij winst woensdag eindigt Zorg en Zekerheid Leiden op gelijke hoogte met Benfica. Het onderling resultaat is namelijk in het voordeel van de Leidse formatie: uit met 103-99 verloren en die schade thuis ingehaald door met 84-68 te winnen.

Met PVSK-Veolia gaat het momenteel niet zo goed. Na de zege tegen Zorg en Zekerheid Leiden werd er in dat weekend nog voor de Hongaarse competitie gewonnen van ZTE KK (86-89), maar daarna gingen beide duels voor de FIBA Europe Cup verloren en werd er in de eigen competitie twee keer op rij verloren. Dat zijn de enige twee nederlagen in de Hongaarse competitie tot nu toe, maar die hebben er wel toe geleid dat PVSK-Veolia naar de vierde plaats is gezakt.

Een en ander heeft zonder twijfel te maken met de blessure van big man Charles Aiken, die in de competitie gemiddeld goed is voor 14.8 punten en 6.8 rebounds. Aiken ontbrak ook in de twee laatste duels voor de FIBA Europe Cup. Daar zette hij ook goede cijfers neer: gemiddeld 13.3 punten en 8.7 rebounds.

Christopher McPhaul Smith (zie foto) is de topscorer van de ploeg met een gemiddelde van 16.6 punten. Veljko Budimir volgt met 13.4 punten. Quincy Diggs zag zijn gemiddelde score-inbreng afnemen naar 10.0 punten. PVSK-Veolia is wel een ploeg die een voorliefde heeft voor de driepunter. Gemiddeld wordt er per Europese wedstrijd tien keer gescoord van downtown. In de eerste wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden waren zowel Smith als Budimir goed voor vier bommetjes.

Smith is overigens in de Hongaarse competitie niet de topschutter van PVSK-Veolia met 16.8 punten en 1.83 rake driepunter per wedstrijd. Die eer gaat naar Diggs: 18.8 punten. Budimir komt hier door met 13.2 punten en 1.67 rake driepunter.

Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur en is te volgen via de livestream van Arie in ’t Veld. Hoe leuk de livestream ook is, er gaat natuurlijk niets boven zelf in de zaal zitten. Heb je nog geen kaartje, ga dan snel hierheen en schaf daar je ticket aan!


Eredivisie EuropeCup FIBA PVSK-Veolia

Meer nieuwsberichten