Zorg en Zekerheid Leiden staat aan de vooravond van een zwaar weekje. Komende woensdag wordt er op Sardinië gespeeld tegen Dinamo Sassari. De Leidse ploeg moet een achterstand van vier punten zien om te buigen. De Vijf Meihal is zaterdagavond het strijdtoneel van de halve finale van het bekertoernooi. Zorg en Zekerheid Leiden verdedigt een voorsprong van vijf punten tegen Donar.

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden verliezen dit seizoen niet vaak. In de Nederlandse competitie pas twee keer. Gekoppeld aan de wedstrijden voor de FIBA Europe Cup heeft de Leidse ploeg nu te maken met de langste losing streak van het seizoen. Het is maar wat je lang noemt, want het betreft hier nu twee wedstrijden. Geen enkele reden voor paniek.

Toeval of niet, het waren wel twee wedstrijden waarin Mohamed Kherrazi ontbrak. De sterke forward was er eerder in Den Bosch ook al niet bij, maar daar liep Zorg en Zekerheid Leiden geen averij op. New Heroes werd redelijk eenvoudig verslagen met 65-74.

Of er met Kherrazi in de ploeg dan wel gewonnen had kunnen worden van Dinamo Sassari en Landstede Basketbal is een vraag die niet beantwoord kan worden. Feit is wel dat de rotatie van coach Rolf Franke dan een mannetje groter was geweest en er had eerder ingegrepen kunnen worden in het geval iemand niet in de wedstrijd zat. Nog even los van het feit dat Kherrazi altijd garant staat voor een gezonde dosis agressie in het veld.

Zorg en Zekerheid Leiden komt deze week weer twee keer in actie. Komende woensdag vindt het tweede duel uit de ‘sweet sixteen’ van de FIBA Europe Cup plaats. De Leidse ploeg speelde in de eigen Vijf Meihal een uitstekende pot, zeker in aanvallend opzicht, tegen het sterke Dinamo Sassari. Twee keer zorgde Zorg en Zekerheid Leiden voor een grandioze comeback, maar uiteindelijk was dat niet genoeg voor de winst: 93-97.

Zorg en Zekerheid Leiden staat voor de zware taak om op Sardinië te winnen. In de FIBA Europe Cup hebben de Italianen tot nu toe pas één keer verloren. Pallacanestro Varese wist in Sassari met 87-90 te winnen. Ter vergelijking: Donar verloor in Groningen met 78-84, maar kreeg in de uitwedstrijd met 97-74 klop. Dat zijn geen geruststellende cijfers voor de Leidse formatie.

Tot nu toe is het wel zo dat Zorg en Zekerheid Leiden leert van de eerste ontmoetingen tegen Europese clubs. Zo zal coach Rolf Franke zeker willen wijzen op het controleren van de verdedigende rebounds, want daar liet de Leidse ploeg wel wat steekjes vallen. Met name Jack Cooley was een plaag onder de borden door vijf aanvallende rebounds te pakken. De 2.06 meter lange Amerikaan speelde zij beste wedstrijd in de Europe Cup door uit te pakken met 21 punten (hoogste score) en 10 rebounds (evenaring hoogste aantal rebounds). Juist hier had Kherrazi een belangrijke rol kunnen spelen. Nu konden de Italianen hun tweepunters afwerken tegen 72,7%.

Zorg en Zekerheid Leiden wist er toch een wedstrijd van te maken en dat was vooral te danken aan het verschil in turnovers. De Leidse spelers hadden slechts zeven keer balverlies, de Italianen gooiden de bal vijftien keer weg.
Het duel op Sardinië begint woensdag om 20.30 uur.

Meteen na afloop van die wedstrijd wordt het vizier gericht op het Nederlandse bekertoernooi. Zorg en Zekerheid Leiden was doorgedrongen tot de halve finale en wist de eerste wedstrijd tegen Donar in Groningen met 66-71 te winnen. Halverwege het vierde kwart genoot de Leidse ploeg nog een voorsprong van vijftien punten (50-65). “Jammer dat we het aan het einde wat lieten lopen, maar ik ben blij met de winst”, stelde Franke na afloop van dat duel.

Na vier bekernederlagen op rij in vier jaar tijd was er eindelijk weer eens winst voor Zorg en Zekerheid Leiden. De marge van vijf punten is natuurlijk niet al te groot. Feitelijk mag de Leidse ploeg met vier punten verschil verliezen om voor de zesde keer door te stoten naar de eindstrijd van het bekertoernooi. Mocht Donar met vijf punten verschil winnen, dan volgt er een verlenging.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft natuurlijk wel thuisvoordeel, maar zal zich ook moeten realiseren dat de ploeg er vanaf het begin moet staan. Net als Zorg en Zekerheid Leiden is Donar nog op drie fronten actief, alleen hebben de Groningers in oktober al een prijs in de wacht gesleept door in de strijd om de SuperCup van Zorg en Zekerheid Leiden te winnen.

Hoe dan ook, de steun van de befaamde (en in de ogen van tegenstanders beruchte) zesde man is meer dan gewenst. Dat de fans het belang van dit duel ook inzien, bleek wel uit het feit dat veel kaarten voor deze kraker al vroeg werden ingekocht. Wil je deze wedstrijd ook nog live meemaken in de Vijf Meihal, dan moet je echt snel zijn, want de kaarten gaan echt als warme broodjes over de toonbank. Je kunt je entreebewijs hier aanschaffen, maar doe het snel. Let trouwens even op: het duel begint op de ongebruikelijke tijd van 20.30 uur. Tot zaterdag!


DinamoSassari Eredivisie

Meer nieuwsberichten