Het zijn drukke tijden voor de twee ploegen die de laatste zestien van de FIBA Europe Cup wisten te bereiken. Net als Donar komt Zorg en Zekerheid Leiden deze week drie keer in actie. Morgen (dinsdag 16 april) gaat de Leidse ploeg op bezoek in Groningen. Daarna volgen de laatste twee thuiswedstrijden van het reguliere seizoen: donderdag tegen Den Helder Suns en zaterdag de echte basketbalklassieker tegen New Heroes Den Bosch.

Als Zorg en Zekerheid Leiden gedurende de gehele play-offs thuisvoordeel wil hebben, dan mag de formatie van coach Rolf Franke geen steken laten vallen. Door het verdwijnen van Dutch Windmills is de kloof met Landstede Basketbal namelijk geslonken tot twee punten. De Zwolse formatie had in de tweede competitiehelft twee keer verloren van Dutch Windmills, maar die resultaten werden geschrapt. Zo liep Landstede Basketbal niet alleen in op Zorg en Zekerheid Leiden, de Zwollenaren namen ook afstand van New Heroes Den Bosch, dat het bereiken van de tweede plaats nagenoeg kan vergeten.

Donar is een van de weinige ploegen in de competitie die het Zorg en Zekerheid Leiden telkens lastig maakt. Beide ploegen hebben elkaar dit seizoen al vijf keer ontmoet en de Groningers wisten drie keer de winst te pakken. Het allereerste treffen leverde Donar de SuperCup op: 74-69.

In de competitie won Zorg en Zekerheid Leiden begin januari met 83-77, maar vorige week dinsdag werd er in eigen huis, na een zeer belabberde start, met 82-85 verloren. In de beker kwamen beide ploegen elkaar in de halve eindstrijd tegen. De Leidse ploeg pakte in het eerste treffen in Groningen de winst met 66-71. Een maand later was Donar in de Vijf Meihal net even sterker (78-79), maar dat betekende wel dat Zorg en Zekerheid Leiden de tweestrijd won en doorstroomde naar de finale. Iedereen weet hoe prettig dat afliep.

In principe speelt Donar nergens meer voor. Het wegvallen van Dutch Windmills betekende immers dat de naaste belager voor de vierde plaats uit de competitie verdween. Den Helder Suns is nu de nummer vijf, met een achterstand van 18 punten op Donar. In theorie kunnen de Groningers nog op gelijke hoogte met New Heroes Den Bosch komen, maar op basis van het onderlinge resultaat met de Bosschenaren zit een derde plaats er niet meer in.

Den Helder Suns en New Heroes Den Bosch daarentegen spelen nog wel ergens voor. De Helderse formatie staat momenteel op een vijfde plaats met 20 punten uit 30 wedstrijden. Apollo Amsterdam heeft eveneens 20 punten, maar heeft daar wel 32 wedstrijden voor nodig gehad. Aris Leeuwarden staat twee punten achter Den Helder Suns, maar met een wedstrijd meer gespeeld.

Den Helder Suns streeft de hoogst mogelijke klassering na. Welke ploeg in de play-offs tegenstander wordt, maakt op zich niet zoveel uit, want de Suns hebben geen enkele wedstrijd tegen een ploeg uit de top-4 in winst om kunnen zetten. Dat kan donderdag dan nog veranderen als de Suns naar Leiden komen. Zorg en Zekerheid Leiden had om uiteenlopende redenen de nodige moeite in Den Helder (73-78 en 57-68 winst), maar in de Vijf Meihal was het een duidelijke zaak: 97-76.

New Heroes Den Bosch kan in theorie nog eerste worden, maar dan moeten wel alle uitslagen mee zitten. De Bosschenaren moeten dan de drie laatste wedstrijden allemaal winnen en Zorg en Zekerheid Leiden mag niets meer winnen. Alleen dan kan New Heroes Den Bosch de Leidse ploeg nog passeren. Mogelijk is daar na donderdag al meer over te zeggen.

Zorg en Zekerheid Leiden was in de drie eerdere ontmoetingen tegen New Heroes Den Bosch telkens de sterkste. In Den Bosch werd er met 83-91 en 65-74 gewonnen, in Leiden werd het eind december 72-67. Het onderlinge resultaat is dus altijd in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Eén winstpartij is genoeg om in elk geval thuisvoordeel te hebben tot en met de halve finale van de play-offs.

Mohamed Kherrazi werkt hard aan zijn terugkeer. Na de enkelblessure met het Nederlands team op 22 februari keerde Kherrazi op 13 maart terug. Zijn speeltijd in Italië tegen Dinamo Sassari bleef beperkt tot zes minuten. Een knieblessure maakte verder spelen onmogelijk. Naar verwachting is het mogelijk dat Kherrazi ergens deze week zijn rentree binnen de lijnen weer kan maken.

Twee thuiswedstrijden in drie dagen tijd, de laatste schermutselingen in de Vijf Meihal voordat de play-offs beginnen. Er is geen reden om deze twee duels te missen. Zorg dat je erbij bent en koop nu je kaartje voor de wedstrijden tegen Den Helder Suns en New Heroes Den Bosch. Dit kun je hier doen. Kom naar de hal en steun de Leidse ploeg!


Den Helder Donar Eredivisie New Heroes Preview

Meer nieuwsberichten