Nu een vervolg in de FIBA Europe Cup veilig is gesteld, kan Zorg en Zekerheid Leiden het vizier weer gaan richten op het Nederlandse deel van de BNXT League. En dat brengt zondagmiddag meteen al de herhaling van de finale van de Nederlandse play-offs. Donar is dan om 14.30 uur de tegenstander in Arena 1574.

Er is nogal wat veranderd sinds de finale van de Nederlandse play-offs. Bij Zorg en Zekerheid Leiden zijn de vier buitenlandse krachten ingewisseld voor Alex Gross, Tajion Jones en Jibbe Sicking.

Bij Donar is er nog meer veranderd, wat ook te maken had met de financiële represailles. Sander Hollanders, Kjeld Zuidema en coach Andrej Stimac bleven aan. De rest van de selectie, op de jeugdspelers na, is nieuw in Groningen. Stadjer Jordy Kuiper komt nu eindelijk uit voor Donar. Sam van Oostrum trok de Afsluitdijk over om Den Helder in te ruilen voor Donar. Alleen is Van Oostrum momenteel geblesseerd.

De ploeg telt verder drie Amerikanen in de personen van de makkelijk scorende John Meeks, big man Theo John en Dakota Quinn. Uit Litouwen zijn gekomen Karolis Babusis en Justinas Ramanauskas. Dan is er ook nog een Sloveen: David Gabrovsek.

Donar speelt nogal wisselvallig. De openingswedstrijd werd tegen Heroes Den Bosch gewonnen, maar daarna volgden nederlagen tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Landstede Hammers. Den Helder Suns en Yoast United werden opgerold, maar daarna volgde in eigen huis weer een verliespartij tegen Basketbal Academie Limburg. Twee weken terug werd LWD Basket in Leeuwarden na verlenging verslagen. Dit alles zorgt ervoor dat Donar volgens de BNXT-regels op een derde plaats staat met 11 punten uit 7 wedstrijden. Kijken we naar het aantal verlieswedstrijden, dan staat Donar momenteel op een vijfde plaats.

John Meeks is de enige speler met een gemiddeld aantal punten boven de 10, namelijk 16.7 punten per wedstrijd. Zes andere spelers zitten tussen een gemiddelde van 7.7 punten en 9.4 punten. Meeks is duidelijk de go-to guy, maar er is genoeg diepte in de ploeg om tot een behoorlijk aantal punten te komen. Theo John is de beste rebounder met een gemiddelde van 7.6. Justinas Ramanauskas deelt de meeste assists uit: 4.3 per wedstrijd.

Ook al heeft Donar al drie keer verloren, het is een tegenstander die je beslist niet mag onderschatten. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en iedere tegenstander zal zich met hand en tand verweren om de regerend landskampioen, bekerwinnaar en BNXT-kampioen pootje te lichten. Het kan er om spannen zondagmiddag, dus alle reden om nog snel een kaartje te kopen om je favoriete ploeg aan te moedigen.


BNXT_League Donar Eredivisie Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten