Voor de derde keer in anderhalve week tijd kruist Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag de degens met Landstede Hammers. Deze keer vindt het duel in Zwolle plaats, waar de Leidse ploeg dit seizoen al twee keer heeft verloren. Het is de tweede wedstrijd uit de kwartfinalereeks voor de Basketball Cup. Zorg en Zekerheid Leiden moet een achterstand van zestien punten weg zien te poetsen.

Winnen in Zwolle is een lastige opgave, zeker dit seizoen. Zorg en Zekerheid Leiden moest in het Theater van de Sport de Zwolse formatie al twee keer feliciteren. Het eerste duel was voor aanvang van de competitie. In de strijd om de SuperCup won Landstede Hammers met 78-68. Twee maanden later werd het in Zwolle 92-75 voor Landstede Hammers.
Vorig seizoen slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er wel in om drie keer in Zwolle te winnen. Twee keer was de Leidse formatie te sterk in de competitie (71-81 en 70-77). In de bekerfinale was Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle te sterk voor de Hammers: 69-87. Alleen die marge zou voldoende zijn om door te gaan naar de halve finale.

Zorg en Zekerheid Leiden stuitte op de Hammers twee dagen na de indrukwekkende comeback in Den Bosch tegen de Heroes. In de laatste 14 minuten werd een achterstand van zestien punten weggepoetst om met 89-92 te winnen. In dat duel moesten de Leidse spelers met hun krachten smijten en dat had z’n effect op de eerste kwartfinalewedstrijd tegen Landstede Hammers. Binnen een mum van tijd stonden de Zwollenaren met 0-16 voor. Zorg en Zekerheid Leiden kwam aan het begin van het vierde kwart nog even terug tot acht punten, maar na het laatste fluitsignaal gaf het scorebord in de Vijf Meihal een 72-88 uitslag aan.

Dat is natuurlijk geen gunstige uitslag voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat in Zwolle nu met minimaal 17 punten verschil moet winnen. Bij een verschil van 16 punten volgt een verlenging van vijf minuten. Gezien het competitieduel van afgelopen zaterdag – twee dagen na de eerste bekerwedstrijd – lijkt zo’n marge er op het eerste gezicht niet in te zitten. In de eigen thuishaven kwam de Leidse ploeg voor de pauze nog wel met 16 punten voor te staan, maar vooral dankzij Martez Walker (11 driepunters) kwam Zorg en Zekerheid Leiden ook in het competitieduel te kort: 92-98.

Waar Landstede Hammers negen man zonder problemen in kon zetten, daar moest Zorg en Zekerheid Leiden het door de blessure van Nuni Omot al weken met zeven man doen. Het spreekt voor zich dat je dat gaat opbreken. Dat bleek afgelopen woensdag eens te meer. In Izmir deed de Leidse ploeg het goed tot vlak na de pauze. Er was toen een 49-52 voorsprong bewerkstelligd tegen Pinar Karsiyaka, maar daarna zakte het teamspel van de Leidenaren in. Alleen Worthy de Jong wist zich met 36 punten nog te onderscheiden. Wil de Leidse ploeg in Zwolle een kans maken, dan moet er als team gespeeld worden en dan is het geen probleem wanneer een speler scorend uit z’n slof schiet. Overigens zal Landstede zaterdag ook een mannetje missen. Kevin Bleeker liep in Kiev een blessure aan zijn rechterknie op. Uit onderzoek bleek dat zijn voorste kruisband gescheurd is. Bleeker zal dit seizoen niet meer in actie komen.

De winnaar van deze tweestrijd, waarin Landstede Hammers, de grootste kansen heeft, stuit in de halve finale op de winnaar van he tweeluik tussen Donar en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Daar kan gerust de naam van Donar worden ingevuld, want de Groningers wonnen dat duel met 34 punten verschil: 92-58.


BasketballCup Eredivisie LandstedeHammers

Meer nieuwsberichten