92-91

Datum: zondag 14 april 2019 · 13:00

U21 wint slotwedstrijd in overtime

Het U21-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zijn laatste wedstrijd gewonnen van Harlemlakers. Dit ondanks hevig aandringen van de Amsterdammers die vol voor de winst gingen en zich wilden revancheren voor het bekerverlies enkele weken eerder in Bemmel. Na bijna de hele wedstrijd achter de feiten aangelopen te hebben, kwam Zorg en Zekerheid Leiden op het eind van de wedstrijd gelijk. In de spannende overtime wist de Leidse ploeg uiteindelijk met één punt verschil te winnen: 92-91.

Zorg en Zekerheid Leiden loopt vrij ontspannen in en die ontspanning is ook terug te zien in het eerste kwart. Er is veelvuldig balverlies bij hand offs en passes en ook de scherpte onder het bord laat te wensen over. Harlemlakers is met meer concentratie aan de wedstrijd begonnen en komt na 10 minuten al tot 25 punten. Score na het eerste kwart: 17-25.

Het begin van het tweede kwart laat een gelijk wedstrijdverloop zien. Zorg en Zekerheid Leiden begint meer raak te schieten, maar vooral binnen de driepuntslijn. Harlemlakers is scherper met zijn driepunters en ook met zijn vrije worpen. Aan het eind van het tweede kwart begint het echter te lopen bij de Leidse ploeg, en dan vooral bij Bart. Hij draait en pivoteert op allerlei mogelijke manieren langs zijn tegenstander en begint als klap op de vuurpijl als center ook driepunters raak te schieten. Dit resulteert in een gelijke stand bij rust: 41-41.

Dit spel zet zich voort in het derde kwart, waarin beide teams behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn en elkaar weinig toegeven: 60-61.

Begin vierde kwart begint Harlemlakers langzaam uit te lopen. De wil om te winnen is duidelijk aanwezig. Bij 69-75 lijkt er een gaatje te zijn geslagen. Zorg en Zekerheid Leiden weet echter puntje voor puntje terug te knokken tot 80-79. Als Harlemlakers dan echter twee maal weet te scoren, lijkt de wedstrijd beslist. Bart denkt daar echter anders over en weet er met een driepunter een verlenging uit te slepen bij 83-83.

In de verlenging komt Leiden al snel op 4 punten voorsprong: 87-83. Met een paar soepele en – te – makkelijke scores weet Harlemlakers dat om te bouwen tot een 87-89 voorsprong. Maar het slotakkoord is voor Leiden. Lucas Kruithof weet twee opeenvolgende aanvallen te scoren. En omdat Harlemlakers ook weet te scoren staat het dan gelijk: 91-91. Zorg en Zekerheid Leiden mist nog twee vrije worpen. Harlemlakers weet vervolgens in een tumultueuze aanval niet tot scoren te komen. De laatste aanval gaat Bart inside, waarna er een fout op hem wordt gemaakt. Eén vrije worp is voldoende voor de overwinning: 92-91.

Bart van Rixtel was topscorer deze wedstrijd met 41 punten.

Coach Robert van Osnabrugge is tevreden over deze afsluitende overwinning: “We begonnen niet scherp aan de wedstrijd, vooral niet wat rebounden betreft. Het is natuurlijk ook lastig om geconcentreerd te blijven in dergelijke wedstrijden, die eigenlijk nergens meer over gaan. Gelukkig waren we de tweede helft net wat scherper. Vooral Bart was weergaloos. Zijn driepunter zorgde voor de overtime, en indirect dus voor de winst. Een prima afronding van een seizoen waarin we de beker winnen en met een vijfde plaats in deze DTL competitie net niet de play-offs halen maar wel een aantal sterke teams onder ons laten.” En assistent coach Richard den Os is helemaal positief over de wedstrijd: “We zijn geen moment in gevaar geweest!”