Datum: zaterdag 26 februari 2022 · 12:30
Team: U16
Locatie: Sportzaal Houtkwartier, Leiden

U16 wint overtuigend van Yoast United

Afgelopen zondag mocht het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen Yoast United. Iedereen van de selectie was aanwezig behalve Thomas. Ondanks dat de vorige ontmoeting tussen beide teams overtuigend werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden (37-126), mocht er geen sprake zijn van onderschatting en betekende dat vooraf helemaal niets voor deze wedstrijd. Via kwartstanden 28-14, 55-20 en 95-32 won de Leidse formatie overtuigend met 120-41.

Steijn Luykx zorgde namens Zorg en Zekerheid Leiden voor de eerste score van de wedstrijd. De mannen begonnen overtuigend, maar toch werden er hier en daar een aantal keer makkelijke scores weggegeven. Desondanks zag het er goed uit en speelden de mannen met veel energie. De defense was (op wat klungelige scores na) grotendeels in orde en snelle fastbreaks werden gecombineerd met mooie aanvallen. Doordat de Leidse formatie aan het einde van het eerste kwart een 7-0 run plaatste, werd het eerste kwart met een 28-14 afgesloten.

Het spelbeeld van het tweede kwart was niet anders. Zorg en Zekerheid Leiden bleef het gas erop houden en ging door met waar het was gebleven: veel druk in de verdediging geven, rennen in de fastbreaks en dit combineren met mooi teambasketbal. Dat Yoast United dit kwart maar 6 punten wist te scoren, zei genoeg. Zorg en Zekerheid Leiden sloot dit kwart overtuigend af met een 55-20 voorsprong.

Ondanks dat de mannen een grote voorsprong hadden, werd in de rust vooral nog een aantal aanvallende en verdedigende details benadrukt die de mannen beter moesten doen. Daarnaast was de boodschap: de wedstrijd duurt nog 20 minuten en we beginnen gewoon weer bij 0-0, dus gefocust blijven.

Dit had de Leidse formatie erg goed begrepen, want de mannen begonnen de tweede helft sterk met een 15-0 run na nog geen 2 minuten spelen. De verdediging stond erg solide, waardoor Yoast United 2 tot 3 minuten niet in staat was om van hun eigen helft te komen. Zorg en Zekerheid Leiden bleef als team hard werken en sloot het derde kwart af met een 95-32 voorsprong.

In het laatste kwart bleef de Leidse formatie hard werken, maar was het spel wel minder scherp. De fastbreaks waren minder, de ballmovement zakte iets en in de verdediging begon het hier en daar wat slordiger te worden. Desalniettemin werd de wedstrijd op dominante wijze gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden. Eindstand: 120-41.

“Een solide wedstrijd van mijn team”, aldus coach Hong-Ching Tang. “Ik denk dat wij als team ons goed hebben herpakt ten opzichte van vorige week. Ik heb veel goede dingen gezien en de jongens waren gretig”, vervolgende coach Hong-Ching Tang zijn commentaar. Toch zijn er altijd een aantal punten voor verbetering: “Een aandachtspunt is bijvoorbeeld dat wij op sommige momenten in de aanval iets meer geduld moeten hebben en we zullen continu moeten blijven streven naar nog beter (als team) te verdedigen.”

Scores: Loek 24, Sverre 15, Steijn 14, Radvilas 14, Luuk 12, Bob 12, Eise 12, Cid 8, Wessel 7 en Luc 2.