Datum: zondag 20 februari 2022 · 14:00
Team: U16
Locatie: Apollohal, Amsterdam

U16 wint moeizaam van Apollo

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden moest het afgelopen zondag opnemen tegen Apollo Amsterdam. Eindelijk kon de Leidse formatie (na een lange tijd) weer compleet aan een wedstrijd beginnen. Waar de vorige ontmoeting tussen beide teams makkelijk werd gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden (103-40), ging het dit keer erg moeizaam. Via kwartstanden 16-16, 28-31, 40-48 werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen met 54-79.

Dat deze wedstrijd erg moeizaam was, was duidelijk. Zorg en Zekerheid Leiden begon allesbehalve scherp aan de wedstrijd en keek meteen tegen een 8-0 run aan. Na twee minuten spelen wist de Leidse formatie pas de basket te vinden voor de eerste score. Het U16-team kwam wel meteen terug, maar goed was het niet. Zorg en Zekerheid Leiden werd te makkelijk 1 tegen 1 verslagen, gaf te veel aanvallende rebounds weg en de ballmovement was ver te zoeken. Bij de stand van 15-8 nam coach Hong-Ching een time-out om een en ander recht te zetten. Dit resulteerde in een 1-8 run, waardoor het eerste kwart gelijk werd geëindigd: 16-16.

Even leek Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van het tweede kwart het initiatief te nemen. Door een kleine run was de Leidse formatie in staat om een kleine voorsprong te pakken: 16-22. Echter, de mannen konden dit niet doorpakken. Makkelijke fastbreaks tegen en moeilijke aanvallen resulteerden wederom in een 8-0 run, waardoor coach Hong-Ching werd gedwongen om een time-out te nemen bij de stand van 24-22. Dit had redelijk het gewenste effect, want Zorg en Zekerheid Leiden kreeg hierdoor weer wat controle over de wedstrijd. De mannen konden met een minimale voorsprong de kleedkamers opzoeken: 28-31.

In de rust werd dan ook vooral aangekaart dat het verdedigend 1 tegen 1 beter moest. Daarnaast waren de fastbreaks die de ploeg tegen kreeg ook een punt van aandacht.

Wederom leek het er even op dat Zorg en Zekerheid Leiden het initiatief nam door meteen een 6-0 run te plaatsen, maar ook dat stopte al snel. Binnen no-time kwam Apollo weer terug in de wedstrijd. Aanvallend begon het iets beter te lopen. Hierdoor was de Leidse formatie in staat om aan het einde van de derde kwart een run te plaatsen. Middels een 8-0 run werd het derde kwart afgesloten met een kleine voorsprong: 40-48.

Waar de Leidse formatie Apollo elke keer terug liet komen, was dat dit keer niet het geval. De verdediging stond beter: minder fastbreaks tegen en 1 tegen 1 werd de man nu wel gestopt, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden kon gaan rennen. Daardoor breidde de ploeg de voorsprong uit naar 13 punten. De mannen gaven dit niet meer uit handen en wonnen zodoende de wedstrijd uiteindelijk met 54-77.

“Een niet al te beste wedstrijd van onze kant”, stelde coach Hong-Ching Tang na afloop. “Ik vond ons verdedigend zwak vandaag. 54 punten tegen krijgen van Apollo vind ik te veel. We hebben veel fastbreaks tegen gekregen vandaag en we werden 1 tegen 1 te makkelijk verslagen. Aanvallend probeerden we het ietwat te veel dribbelend op te lossen. Al met al is dit ook weer een wedstrijd waar we veel van kunnen leren”, sloot coach Hong-Ching Tang zijn commentaar af.

Scores: Luuk 24, Loek 12, Steijn 10, Wessel 8, Radvilas 6, Eise 6, Thomas 6, Luc 4 en Sverre 3.