Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden reisde afgelopen zondag af naar Landsmeer. Daar zouden zij de eerste oefenwedstrijd spelen ter voorbereiding op het komende seizoen. Het trof hier Landslake Lions U18, dat uitkomt in de U18 Eredivisie. Mooi om te zien waar het team staat en waar het de komende periode nog stappen in dient te maken. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen met 67-83.

Uit het U16-team van afgelopen seizoen zijn Filippos Atlasis en Boris Borst (afwezig in deze wedstrijd) de twee overgebleven jongens. Het team wordt komend seizoen verder aangevuld met Oualid Lazaar, Malik Bouva (beide doorgestroomd vanuit U14-1), Max Pikaar, Julian de Jong, Evaggelos Atlasis (alle drie uit U16-2), Romano Sibilo, Kaya Lekatompessij (beide overgekomen van Apollo) en Marko Zivkovic (overgekomen van The Jumpers). Dit gezelschap staat komend seizoen wederom onder leiding van Wouter Hoogeveen. Hij gaat geassisteerd worden door Bas Hemerik.

De eerste helft was erg rommelig. Het was duidelijk zichtbaar dat het team nog even aan elkaar moet wennen. Er miste daarnaast een bepaalde agressiviteit, waardoor het team veel aanvallende rebounds weggaf. Op momenten stond de verdediging erg goed en waren de eerste rotaties al zichtbaar. Zonde als dat dan niet beloond wordt met het pakken van de verdedigende rebound. Gaandeweg de eerste helft kreeg het Leidse team dit steeds beter onder controle, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden goed in de wedstrijd bleef hangen. Ruststand: 34-33.

In de rust kregen de jongens met name te horen dat het de rebounds en turnovers onder controle moest gaan krijgen. Door middel van een snelle balrotatie, minder dribbels en actie-reactie basketbal moest het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden er voor gaan zorgen dat het tot makkelijke opties in de aanval zou komen.

Het was meteen duidelijk dat de jongens de aspecten die besproken waren in de rust goed oppakten. Heel snel werd de kleine achterstand omgezet in een voorsprong van 8 punten. In de laatste paar minuten van het derde kwart viel het team weer iets terug, waardoor het slechts met een voorsprong van één punt aan het laatste kwart mocht beginnen. In het laatste kwart werd de verdediging flink aangescherpt en domineerde het in de rebound. Vanuit hier kon de Leidse ploeg fastbreaks gaan lopen en liep het Landslake Lions op snelheid van het veld. Binnen 8 minuten was de voorsprong uitgebouwd naar maar liefst 18 punten. De wedstijd werd uiteindelijk gewonnen met 67-83. Een knap resultaat tegen een team dat uitkomt in de U18 eredivisie.

Op 8 september om 16:00 uur speelt het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Binnenland U18 zijn tweede oefenwedstrijd. De wedstrijd vindt plaats in het Houtkwartier.