Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden is van maandag 21 tot en met donderdag 24 oktober op een trip geweest naar Thessaloniki, Griekenland. Het team vertrok weer huiswaarts met één keer winst, één keer gelijk, één keer verlies, maar nog belangrijker: heel veel ervaringen en ontwikkelingen rijker.

Maandagochtend om 07:15 uur vertrok de U16-ploeg vanaf Schiphol naar Thessaloniki. Eenmaal aangekomen om 11:00 uur stond het team een warm welkom te wachten van de familie Atlasis. Nadat de busjes waren opgehaald en er geluncht was, kregen de Leidenaren een rondleiding in het museum van X.A.N.O., wat tevens de eerste tegenstander zou zijn later die dag.

Nadat het team ook een bezoek had gebracht aan de White Tower, mocht Zorg en Zekerheid Leiden zich opmaken voor de eerste wedstrijd tegen X.A.N.O. Dit team had twee Griekse internationals in de gelederen, dus het beloofde een mooie wedstrijd op te leveren. Dit bleek ook. De eerste helft waren de Leidenaren erg scherp. Vooral de verdediging zat goed in elkaar, waardoor het in de eerste helft een voorsprong had van maar liefst 19-35.

De tweede helft begon echter een stuk minder scherp. Het team kreeg een 8-2 run tegen. Bij een stand van 27-37 was er een time-out aan de Leidse kant nodig. Hierna werd er een stuk beter gespeeld, waardoor het verschil in ieder geval niet groter werd. Aan het eind van het derde kwart stond er een stand van 35-45 op het bord.

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden leek lang aan het goede kant van de score te blijven. Met nog 4:30 minuten op de klok had de ploeg een comfortabele voorsprong van 42-50. Echter verzaakte het in het rustig uitspelen van de wedstrijd. Overigens hielp het niet dat Leiden in deze laatste fase slechts twee van de acht vrije worpen wist te benutten. Binnen twee minuten kon X.A.N.O. aanhaken bij een stand van 51-51. De wedstrijd eindigde met een 55-55 eindstand. Helaas was er geen ruimte voor het spelen van een overtime. Echter heeft het team veel aan deze wedstrijd gehad en gaat het hier alleen maar van leren.

De volgende ochtend na het ontbijt stond er een training gepland voor het team. Op de accommodatie waar geslapen werd, kon het team gebruik maken van de fantastische faciliteiten, waaronder een grote zaal. De training stond puur in het teken van schot en het doorlopen van wat tactische aspecten.

Na het uithangen van de toerist, waarin het team een schitterend uitzicht over Thessaloniki opzocht en de Medieval City Walls heeft gezien, mochten de Leidenaren zich opmaken voor game twee. Die avond stond er een nog betere tegenstander op het team te wachten, namelijk DEKA. DEKA was afgelopen seizoen de verliezend finalist uit Griekenland. Met vijf internationals in de gelederen een meer dan geduchte tegenstander.

Na het eerste kwart was duidelijk dat de tegenstander inderdaad van groot formaat was. Echter deed de Leidse ploeg daar niet voor onder en eindigde het eerste kwart zelfs in een 18-22 voorsprong. Vier minuten voor rust hadden de Leidse jongens hun voorsprong middels fantastisch basketbal uitgebouwd naar 21-32. In de overige vier minuten tot rust verslapte de verdediging echter iets. Gelukkig bleef Leiden U16 zelf ook gewoon scoren na goed teambasketbal. Het ging de rust in met een voorsprong van 28-43.

Twee minuten voor het einde van het derde kwart stond er een voorsprong van 44-60 op het bord. De Leidenaren consolideerde zodoende de voorsprong die het bij rust al had. Vanaf dit moment zette DEKA een goede run neer. Hier zijn direct de kwaliteiten van zo’n kwalitatief goede tegenstander te zien. Ieder foutje werd afgestraft door de Grieken. Met nog 8:30 minuut op de klok en een stand van 59-63 was een time-out nodig om de Leidse jongens weer even te wijzen op wat er gedaan moest worden en niet dezelfde fout te maken als in de eerste wedstrijd tegen X.A.N.O. Dit werd zo goed opgepakt, dat men direct de voorsprong weer uitbouwde naar 61-72. Zorg en Zekerheid Leiden speelde de game vervolgens zo volwassen en rustig uit dat het er met de winst vandoor ging. Het won uiteindelijk met 65-78 en bezorgde DEKA zijn eerste verlies dit seizoen.

De volgende ochtend na het ontbijt stond er wederom een schottraining op het programma. Al in de middag mocht het team zich in de derde en laatste wedstrijd meten met een Griekse tegenstander, namelijk Iraklis. Zorg en Zekerheid Leiden knalde deze wedstrijd uit de startblokken. Binnen zes minuten had het al een 6-16 voorsprong. Aan het einde van het eerste kwart was dit echter iets teruggedrongen naar 12-20. Het tweede kwart was een stuk minder. U16 liet Iraklis te makkelijk scoren. De stand bij rust was daardoor 37-37.

Een deel van het derde kwart was misschien wel het beste stukje basketbal van deze Griekse trip. Middels een ijzersterke verdediging dwong het team steals af en kon het daardoor het gewenste transitiebasketbal spelen. Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden breidde zijn voorsprong uit van 42-42 naar 47-59.

In het laatste kwart leek de vermoeidheid toe te slaan. De Leidenaren waren een aantal keer net even te laat in de verdediging en in de aanval werden makkelijke schotpogingen gemist. Er miste duidelijk een bepaalde scherpte en energie. Dit resulteerde er in dat Iraklis terug kon komen in de wedstrijd. Bij een stand van 63-63 met nog 3:30 minuten op de klok beloofde het een spannend slot te worden. En dit werd het, want pas 2,8 seconde voor het einde wist Iraklis de winnende bal binnen te schieten en zo de winst te pakken met 70-68.

Na de laatste wedstrijd was het tijd om met het team nog de stad in te gaan. Hier werd gegeten en vooral heel veel lol gemaakt. ‘s Avonds was het de beurt aan U16 om BS-Leiden U14 aan te moedigen tijdens hun wedstrijd tegen PAOK, waar U14 dat de dag ervoor gedaan had bij de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden U16 tegen DEKA.

“Het was een trip om nooit meer te vergeten”, aldus coach Wouter Hoogeveen. “In vier dagen zijn we niet alleen als groep dichter naar elkaar toegegroeid, maar hebben we ook drie wedstrijden gespeeld waarin er heel veel weerstand was. Hierdoor moest het team meer dan ooit dit seizoen écht aan de bak. We hebben een ongekend hoog niveau behaald op Griekse bodem. Dit gaat ons alleen maar verder helpen om de lat nog hoger te leggen dit seizoen.”