Zorg en Zekerheid Leiden neemt het in de halve finale van het Nederlandse bekertoernooi op tegen Donar. De eerste wedstrijd vindt deze vrijdag plaats. Om 20.00 uur wordt er dan begonnen in het Groningse MartiniPlaza. De tweede wedstrijd staat komende zondag om 17.00 uur op de rol. Dan wordt er natuurlijk in de hopelijk volle Vijf Meihal gespeeld.

Sinds de terugkeer van Leids basketbal op het hoogste niveau hebben Zorg en Zekerheid Leiden en Donar 115 wedstrijden tegen elkaar afgewerkt. Buiten de reguliere competitiewedstrijden, play-offs (Nederlandse en BNXT play-offs), wedstrijden om de SuperCup zaten daar ook diverse bekerwedstrijden tussen.

Voor de eerste bekerontmoeting moeten we teruggaan naar 26 maart 2010. Via een 72-75 zege plaatste de Leidse ploeg, die later ook de beker zou winnen, zich voor de eindstrijd. Op 11 december 2012 troffen beide ploegen elkaar in de vierde ronde. In Groningen won Zorg en Zekerheid Leiden met 49-54.

Een seizoen later stonden beide ploegen tegenover elkaar in de finale. Op 30 maart was Donar te sterk voor de Leidse formatie: 79-71. In het seizoen 2014-2015 werd er twee keer tegen elkaar gespeeld in de halve finale. In Leiden werd het op 4 februari 2015 79-78 voor de thuisploeg, maar die marge was niet groot genoeg. Op 5 maart wist Donar namelijk met 85-80 te winnen.

Op 31 januari 2017 maakte Donar al in de eerste wedstrijd van de halve finale korte metten met Zorg en Zekerheid Leiden. Het werd namelijk 80-49. In de return op 2 februari kwam de Leidse ploeg wel beter voor de dag, maar de winst was voor Donar: 59-68. Een jaar later ontmoetten beide ploegen op 25 maart 2018 elkaar in de finale. Ook dit keer ging de beker naar Donar: 87-71.

In 2019 was er eindelijk weer eens winst voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg won op 13 februari in Groningen het eerste duel van de halve finale: 66-71. Op 16 maart ging de winst wel naar Donar (78-79), maar dat was niet genoeg om Zorg en Zekerheid Leiden uit de finale te houden. Een finale waarin de Leidse ploeg afrekende met Landstede.

Dit seizoen was Zorg en Zekerheid Leiden in beide competitieduels voor de Domestic League de betere. In Leiden werd het op 17 november 84-68. Drie weken later pakte Zorg en Zekerheid Leiden vooral door een 1-17 eindsprint de overwinning met 62-70. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Donar in beide duels niet in de sterkst mogelijke formatie kon opereren. De nieuwe spelmaker Andrej Magdevski is toch grotendeels verantwoordelijk voor de metamorfose van de Groningse ploeg. Mede onder zijn leiding werd in de kwartfinale afgerekend met Heroes Den Bosch en klimt de ploeg alsnog op de ranglijst en is de Elite Gold weer binnen handbereik.

Zorg en Zekerheid Leiden zal het dus niet cadeau krijgen. Wat de eindstand van de wedstrijd van vrijdag in Groningen ook wordt, de Vijf Meihal moet zondag uit zijn voegen barsten. Komt allen om Zorg en Zekerheid Leiden naar de finale te schreeuwen!


BasketballCup Donar Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten