Zorg en Zekerheid Leiden gaat zaterdagavond op bezoek in Den Bosch. Dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe editie van de enige echte klassieker in het vaderlandse basketbal. Om 20.00 uur neemt de Leidse ploeg het in de Maaspoort op tegen Heroes Den Bosch.

Heroes Den Bosch speelde afgelopen dinsdag nog een wedstrijd uit de achtste finales van de FIBA Europe Cup. In de Bossche bubbel werd met 83-92 verloren van Arged BMSLAM Stal Ostrow. De Poolse club versloeg twee dagen later ook het Belgische Belfius Mons Hainaut om door te dringen tot de laatste vier.

Na de beschamende nederlaag tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord volgde een praatsessie voor de Bosschenaren, die volgens ingewijden vier uur geduurd zou hebben. Blijkbaar had dit een goede uitwerking, want afgelopen zaterdag werd Landstede Hammers in Zwolle met 65-87 verslagen. Met name in de tweede helft, die een score van 25-50 opleverde, acteerden de Bosschenaren goed. Ook tegen de sterke Polen liet Heroes Den Bosch goede dingen zien, al was het balverlies wel aan de hoge kant en moest er te vaak aan de handrem getrokken worden wanneer een van de Poolse spelers op agressieve wijze de basket aanviel.

Het Bossche spel stond in elk geval in schril contrast tot de vier laatste competitiewedstrijden voor de ontmoeting met Landstede Hammers. Begin maart wist Heroes Den Bosch nog wel van Zorg en Zekerheid Leiden te winnen, al waren daar wel chaotische slotfases en onoplettendheid aan Leidse zijde in de verdedigende rebound voor nodig.

Het werd in maart dus 88-87 na verlenging. Het was de eerste nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden, dat in dat duel aantrad zonder Emmanuel Nzekwesi. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel. Nick King liet in dat duel een uitstekende indruk achter. In 31 minuten kwam de Amerikaan in zijn tweede wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden tot 25 punten en 12 rebounds, cijfers die hij nadien niet meer heeft weten te evenaren. Dat heeft ook wel te maken met een fitte Nzekwesi, waardoor King wat minuten heeft moeten inleveren.

Wat in dat duel mede debet was aan de nederlaag, waren de relatief vele turnovers en de 17 aanvallende rebounds die Heroes Den Bosch wist te pakken. Dat zijn twee facetten waarin de Leidse ploeg het beter moet doen. De Poolse ploeg toonde afgelopen dinsdag aan dat met een strakke verdediging Miha Lapornik, de Bossche topscorer, gedurende een lange tijd uit de wedstrijd gehouden kan worden. In dat opzicht is het ook van belang dat Giddy Potts zich niet laat verleiden tot het maken van teveel persoonlijke fouten vroeg in de wedstrijd. 

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een week rust gehad, waar Heroes Den Bosch nog vol aan de bak moest. Bovendien heeft de Leidse ploeg een goed gevoel overgehouden aan de winst van afgelopen zaterdag op Donar. Deze twee zaken zouden zaterdagavond ook wel eens een factor kunnen zijn in de uitkomst van deze editie van de klassieker.


Eredivisie HeroesDenBosch Klassieker

Meer nieuwsberichten