De eerste maand van het nieuwe jaar is behoorlijk Haags gekleurd. In de eerste drie weken komt Zorg en Zekerheid Leiden namelijk vier keer uit tegen The Hague Royals. De eerste ontmoeting staat gepland op 2 januari in Den Haag, aanvang 15.00 uur.

Waarom maar liefst vier keer in zo’n korte tijd? Dat heeft onder meer te maken met de mogelijkheid tot uitstel die er in november was én vanwege het feit dat beide teams aan elkaar zijn gekoppeld in de kwartfinale van de Basketball Cup en dat betekent een uit- en een thuiswedstrijd.

Even alle data op een rijtje. Op 2 januari dus een wedstrijd voor de BNXT League in den Haag, op 19 januari eveneens BNXT League, maar dan in Leiden. In het weekend van 15 januari volgen dan de bekerwedstrijden. Op zaterdag 15 januari in Leiden, een dag later in Den Haag.

The Hague Royals gaat het dit seizoen niet voor de wind. De formatie van coach Bert Samson heeft pas één overwinning weten te boeken. Dat was al weer een tijdje terug ook: op 3 oktober werd er in Den Helder van de Suns gewonnen met 73-87. Dit heeft voor een deel ook te maken met het wegvallen van Bryce Smith. De Amerikaan was gemiddeld goed voor 12.4 punten, 4.2 rebounds en 1.3 assists per wedstrijd.

De grote man bij de Royal is Deividas Kumelis, die we ook nog wel kennen van Aris Leeuwarden. De Litouwse spelmaker streek vorig seizoen al in Den Haag neer. Momenteel tekent Kumelis voor gemiddelden van 12.7 punten, 7.0 assists en 7.0 rebounds per wedstrijd. In al deze categorieën is hij de lijstaanvoerder van de Royals.

The Hague Royals heeft een behoorlijke Leidse inbreng. Naast coach Bert Samson komen Rick van der Salm, Skip Samson Jens te Velde en Marnexson Knepa in actie voor de tweedejaars eredivisieploeg. Van dat kwartet maakt Knepa de meeste minuten (bijna 19 per wedstrijd) en is hij qua statistieken de betere van de vier: 5.3 punten, 4.1 rebounds en 1.6 assists.

Een andere opvallende speler is Tom Ackermans. De 21-jarige forward kwam voorheen uit voor Basketbal Academie Limburg, waar hij weinig minuten maakte. Hoe anders is dat in Den Haag. In alle 14 wedstrijden maakte hij deel uit van het startende vijftal. In gemiddeld 28 minuten noteert Ackermans gemiddeld 11.8 punten, 3.9 rebounds, 1.3 steals en 0.4 assists per duel. Van afstand schieten is voor hem geen probleem, want hij scoort twee keer zoveel driepunters als tweepunters en doet dat tegen het aangename percentage van 42,1%.

Zorg en Zekerheid Leiden is het aan zijn stand verplicht om dit eerste van de vier duels in winst om te zetten en zich vaster op de tweede plaats te nestelen, nu Landstede Hammers afgelopen maandag onderuit ging in Den Helder.


BNXT_League Eredivisie TheHagueRoyals

Meer nieuwsberichten