Zorg en Zekerheid Leiden werkt komende woensdag de eerste thuiswedstrijd uit de tweede ronde van de FIBA Europe Cup af. Tegenstander is Avtodor Saratov. De Russische topploeg verpulverde afgelopen woensdag het Finse Kataja Basket met 98-57.

Bijna dezelfde marge als de nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden vorige week woensdag bij Bakken Bears. In de FIBA rankings staan de Denen bovenaan, terwijl de Russen op de vierde plaats staan. Zorg en Zekerheid Leiden is terug te vinden op de veertiende plaats.

Het is aan Zorg en Zekerheid Leiden om te bewijzen dat de uitwedstrijd bij Bakken Bears een incident is geweest en dat de ploeg hetzelfde niveau kan bereiken als eerder dit seizoen tegen Sakarya BSB en Oradea. Wat dat betreft is het voor de Leidse ploeg prettig dat de spelers in het bekerduel van zondag niet lang in het veld hoefden te staan. Tevens was het goed om te zien dat Sergio de Randamie en Marijn Ververs de extra minuten wisten te vertalen naar goed spel en het terugvinden van spelritme. Gezien het drukke programma is een bredere rotatie een pluspunt.

Avtodor Saratov is een ploeg die vijf Amerikanen op het plankier kan brengen. De beste van het kwintet is Perrin Buford (zie foto). De 1.98 meter lange small forward voert de efficiency ranglijst van de FIBA Europe Cup aan met een rating van 27.3. Darius Thompson is zijn naaste belager met een efficiency van 24.2. In het geval van Thompson is dat ook zijn gemiddelde score per wedstrijd, waarmee de Leidse Amerikaan topscorer van het Europese toernooi is. In dit klassement staat Buford op de derde plaats met gemiddeld 19.7 punten per wedstrijd.

Met Trae Golden (een 1.89 meter lange guard) en Tre McLean (een small forward van 1.97 meter) heeft de Russische ploeg nog twee andere spelers bij de beste vijftien scorers van het toernooi. De tweede scorer bij Zorg en Zekerheid Leiden vinden we terug op plek 29: Worthy de Jong.

Anthony Bernard Ireland is eveneens een Amerikaanse spelverdeler, die pas kort voor de start van de FIBA Europe Cup werd ingelijfd. Zijn inbreng is wat beperkter dan de vier andere Amerikanen. Daarvan hebben we nog één niet genoemd, namelijk de 2.08 meter lange center David Kravish. De 26-jarige Amerikaan tekent gemiddeld voor 11.3 punten, maar hij is vooral belangrijk in de rebound. Met 9.91 stuks per wedstrijd is hij de beste rebounder van de ploeg, voor Buford (8.5) en McLean (8.1). Avtodor Saratov is overigens de best reboundende ploeg van de FIBA Europe Cup. Daar ligt een van de zware taken voor Zorg en Zekerheid Leiden.

De Amerikanen krijgen iets meer dan 70% van de speeltijd. Van de Russen is Artem Zabelin een gevaarlijke speler. De 2.15 meter lange center komt per wedstrijd tot 12.3 punten (vierde scorer van de ploeg) en dat komt vooral doordat hij per wedstrijd goed is voor twee rake driepunters. Met driepunters is meteen een ander gevaarlijk wapen van de Russen genoemd. Per wedstrijd schieten ze er minstens tien raak. Met 3.3 voltreffers per wedstrijd is Tre McLean de man die beslist in de gaten moet worden gehouden.

New Heroes Den Bosch maakte in de eerste ronde al kennis met Avtodor Saratov. In Den Bosch hadden de Russen een sterk laatste kwart nodig (21-30) om met 93-97 te winnen. Met zes driepunters, 31 punten en 9 rebounds was McLean de grote man voor de Russische ploeg. Golden kwam tot 23 punten en Buford tot 16 punten en 9 rebounds.

In Rusland bleef New Heroes, ondanks het ontbreken van Devon van Oostrum, Jonathon Williams, Steven Cook en Stefan Wessels, lang in de wedstrijd hangen. Ook dit keer was het laatste kwart beslissend. Avtodor Saratov zette daarin een 59-61 achterstand om in een 89-79 zege. Buford kwam laat tot leven, maar noteerde toch nog 23 punten, 6 rebounds, 7 assists en 3 blocks. Mclean was goed voor 16 punten, 9 rebounds en 5 assists. Golden tekende voor 14 punten.

Het duel van woensdag begint op de gebruikelijke tijd van 20.00 uur. Een echte basketbalfan doet er goed aan om naar de hal te komen, want dit soort ploegen zie je niet vaak in Nederland. Dus wacht niet langer en schaf nu hier je kaartje aan. Of beter: neem een passe-partout, want hierna volgen nog twee thuiswedstrijden voor de FIBA Europe Cup. Een passe-partout kun je hier kopen. Kom naar de hal en steun de Leidse spelers, want de inbreng van de zesde man is beslist nodig om de Vijf Meihal op zijn grondvesten te laten schudden!


Eredivisie

Meer nieuwsberichten