Komende zaterdag staat de Klassieker van het Nederlandse basketbal weer op het programma. Zorg en Zekerheid Leiden ontvangt dan Heroes Den Bosch in de Vijf Meihal. Hoewel de Leidse formatie vaker tegen Donar en Landstede heeft gespeeld, blijven de wedstrijden tegen de formatie uit Den Bosch speciaal. Duels die je eigenlijk niet mag missen.

Het predicaat Klassieker gaat terug naar de jaren zeventig en tachtig. Parker (en later Elmex) Leiden en EBBC (later Nashua) Den Bosch domineerden het vaderlandse basketbal. Parker bracht Leiden de eerste basketbaltitel. Overigens niet in een rechtstreekse confrontatie met de Bosschenaren. EBBC had zich namelijk in de eerste ronde van de allereerste play-offs in Nederland laten verschalken door Tripper Jeans Punch. Parker Leiden was in de finale te sterk voor de Delftenaren. Vijf keer stonden Leiden en Den Bosch tegenover elkaar in de eindstrijd en daar is de rivaliteit geboren.

Tussen 1986 en 2006 ontbrak een Leidse ploeg op het hoogste basketbalniveau. Onder de naam Zorg en Zekerheid Leiden keerde topbasketbal in 2006 in Leiden terug. Het was alsof er niets was veranderd. De aloude rivaliteit was er gewoon weer. En als je niet springt, was je voor Den Bosch. Hoe vaak heeft dat lied uit Leidse kelen wel niet geklonken.

Met de wedstrijd van 2 november van dit jaar meegerekend, hebben beide ploegen sinds 2006 al vaak tegenover elkaar gestaan. Dit duel van zaterdag is de 73ste keer sinds de komst van Zorg en Zekerheid Leiden in de Dutch Basketball League, al sprak men destijds nog gewoon van eredivisie. Van die 72 gespeelde wedstrijden heeft de ploeg uit Den Bosch er 43 gewonnen. Dertien keer wist Zorg en Zekerheid Leiden de Maaspoort winnend te verlaten, zestien keer was de Leidse ploeg in de eigen Vijf Meihal de sterkste.

Vorig seizoen was voor Zorg en Zekerheid Leiden uniek, want alle vier de wedstrijden werden door de Leidse formatie gewonnen. Den Bosch heeft overigens vier van die season sweeps gerealiseerd.

Als het alleen om thuiswedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden gaat, dan staat de Leidse ploeg inmiddels op een winning streak van negen wedstrijden. De laatste keer dat Den Bosch de twee punten uit Leiden mee wist te nemen, dateert al weer van 11 maart 2015. Het werd toen 65-69 in de Vijf Meihal.

Dit keer is het pas tot één ontmoeting gekomen. Op 2 november ging het tot aan de rust redelijk gelijk op: 42-36. In het derde kwart ging Heroes Den Bosch los en vloog de ene na de andere driepunter door de Leidse ring. Maar liefst 46 punten kreeg Zorg en Zekerheid Leiden te verwerken. De Leidse ploeg kwam in het begin van het laatste kwart zelfs met 35 punten achter te staan. Uiteindelijk werd het 109-83 voor de Bosschenaren.

Het spreekt voor zich dat Zorg en Zekerheid Leiden aast op revanche. Een zege zou goed zijn om de aansluiting met de top van het klassement te behouden, want anders komt de Leidse ploeg enigszins op een eiland te zitten.

Heb je nog geen kaartje voor zaterdag? Kom dan nu in actie en bestel je kaartje op de site van Zorg en Zekerheid Leiden. Dat kun je hier doen.


Eredivisie HeroesDenBosch Klassieker

Meer nieuwsberichten