Anderhalve week geleden werd Zorg en Zekerheid Leiden uit het bekertoernooi gestoten door Basketbal Academie Limburg, dat uiteindelijk ook de DBL Cup 2021 wist te winnen. Laat nou uitgerekend de Limburgse formatie de eerste tegenstander in de play-offs zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden. In een tweeluik wordt bepaald wie doorgaat naar de halve finale. De eerste wedstrijd is komende zaterdag om 20.00 uur in Weert, de return is dinsdag 11 mei om 20.30 uur in Leiden.

In het Leids Dagblad liet coach Geert Hammink zich ontvallen dat de scherpte al tijdens de warming-up voor de bekerwedstrijd in Limburg ontbrak. Dat bleek tijdens de wedstrijd al vrij snel. Basketbal Academie Limburg kreeg alle gelegenheid om makkelijke scores binnen te halen. Nou is Zorg en Zekerheid Leiden ook een ploeg die makkelijk tot scoren komt, en vaak in een langere serie. Wil je zo’n wedstrijd winnend afsluiten, dan zal er verdedigd moeten worden. Bijvoorbeeld zoals tegen Landstede Hammers toen de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden als een huis stond. De Zwollenaren werden op 58 punten gehouden.

Basketbal Academie Limburg kon in dat bekertreffen afwerken tegen 60 procent. Vooral de 10 uit 20 driepunters waren rake klappen voor de Leidse ploeg, die zelf niet verder kwam dan 47 procent schot en 6 uit 22 driepunters. De 19-jarige Sander Hollanders liet in het vierde kwart vijf driepunters door de ring glijden. Het uit Kerkrade afkomstige talent was goed voor 22 punten. Inside was Quatarrius Wilson de grote man met 29 punten, 10 rebounds en 5 assists.

Aan Leidse zijde tekende Emmanuel Nzekwesi voor 20 punten. Worthy de Jong en Michael Finke droegen 16 punten bij. De inbreng van Giddy Potts (7 punten) en Nick King (5 punten) was in dit duel aan de magere kant.

Basketbal Academie verschalkte vervolgens Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball om de eindstrijd af te rekenen met het ook al zo verrassende Yoast United. Wat dat betreft hebben de Leidse spelers genoeg beelden van de Limburgse formatie kunnen bekijken om een herhaling van 28 april te voorkomen.

Zorg en Zekerheid Leiden verloor in de reguliere competitie vier van de 21 wedstrijden. Daar zaten nooit back-to-back nederlagen bij, ook niet als er na een nederlaag een uitwedstrijd volgde. Voor de splitsing in Elite A en Elite B was de Leidse ploeg in eigen huis met 96-69 te sterk voor Basketbal Academie Limburg, al liep het verschil in het vierde kwart (26-7) toen snel op.

Zorg en Zekerheid Leiden zal gewaarschuwd zijn en ervan uit moeten gaan dat het tegen een ploeg die in de winning mood is, geen makkie zal worden. De ploeg zal inzet moeten tonen en keihard moeten werken om het seizoen te verlengen. Als iedereen zijn normale niveau haalt, moet het mogelijk zijn om al in Weert een stevige basis te leggen voor het bereiken van de volgende ronde.

Net als bij Zorg en Zekerheid Leiden zijn de livestreams van Basketbal Academie Limburg te volgen via het platform van Eyecons.


BAL Eredivisie Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten